Kerkerkrabbelen op Spiel 2021

Ik heb de afgelopen weken al een paar keer mogen genieten van de roll & write dungeon crawler Paper Dungeons. Dit spel verscheen vorig jaar bij een Braziliaanse uitgever en heeft deze zomer/herfst de weg naar Engels- en Duitstalige edities gevonden. Op Spiel vind je eerstgenoemde bij Alley Cat Games (hal 5, stand 5G117) en laatstgenoemde bij Grimspire (hal 1, stands 1B137 en 1B141). Dit spel heeft alles in zich om mijn favoriete roll & write van 2021 te worden. Reden genoeg om het hier uit te lichten.

Iedere speler krijgt een scoreblad met een dungeon erop, waar hij afhankelijk van het ‘scenario’ nog het een en ander moet toevoegen. De spelers kiezen hun acties uit een gezamenlijke set van zes dobbelstenen (zwart en wit). Je kiest drie dobbelstenen per ronde. De symbolen en kleuren bepalen wat je er waarmee kunt doen. Je verhoogt de ervaring van jouw vier avonturiers, creëert magische voorwerpen met leuke bonussen, brouwt geneeskrachtige drankjes om schade (en daarmee strafpunten) te voorkomen en beweegt door de dungeon om monsters te verslaan en buit te verdienen. Na de derde, zesde en achtste ronde moet je een sterk boss monster verslaan. Dit levert je veel punten op en als je de sterkste bent ook een bonus. Na de achtste ronde is de winnaar bekend.

Paper Dungeons is geschikt voor 1-8 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Meer informatie: