Spiel 2021: Kosmos

De Duitse uitgever pakt zoals gebruikelijk weer uit op Spiel en presenteert daar veel nieuwe titels. Je vindt deze uitgever in hal 3, standnummers 3B110 en 3B112.

Wolfgang Kramer’s Kingsbridge is een kaartspel dat is gebaseerd op een roman van Ken Follett. Het spelmateriaal bestaat uit 104 storykaarten met gebeurtenissen uit de roman en tien persoonkaarten met bekende personages. Je begint het spel met zes rijen met één storykaart op tafel. De overige storykaarten worden over de spelers verdeeld. Ze leggen deze als een eigen gedekte stapel voor zich neer en trekken zes handkaarten. Ook de persoonkaarten worden verdeeld. Deze leg je als open stapel voor je neer. De actieve speler mag zoveel handkaarten aan een of meer rijen leggen als hij wil en kan. Maar elke rij moet naadloos en stijgend worden verlengd. Een rij is voltooid wanneer daar alle kaarten van 1-13 zijn aangelegd. Dan worden al deze kaarten afgelegd en kun je daar een nieuwe rij beginnen met een willekeurig getal. Tijdens het aanleggen mag je rijen ombouwen, door kaarten naar een andere rij te verplaatsen (niet uit het midden, je mag geen gaten vormen). In jouw beurt mag je één zichtbare persoon gebruiken, waarmee je op creatieve manieren het afleggen kunt beïnvloeden. Daarna geef je de persoonkaart door aan je linkerbuurman, die hem onder zijn personenstapel legt. Aan het einde van jouw beurt vul jij jouw hand aan tot zes kaarten. Als alternatieve beurt mag je ook kaarten onder je stapel leggen en eenzelfde aantal van je stapel trekken. Het spel is voorbij wanneer iemand zijn kaarten heeft verbruikt. Dit is de winnaar. Het spel bevat zowel een coöperatieve als een solovariant.

Kingsbridge is geschikt voor 1-5 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten [info].

High Score is een dobbelspel van Reiner Knizia. Elke ronde wordt één van de zeven challengekaarten omgedraaid, die bepaalt welke regels gelden (de positieve of negatieve waarde van het draaikolksymbool, de hoeveelheid worpen met bijbehorende regels en ten slotte waarmee je punten verdient). Daarna komt iedere speler aan de beurt om op basis van de actuele challenge zo goed mogelijk te scoren met de zeven dobbelstenen. Jouw positieve score markeer je op het scorebord, waar op elk veld maar één speelstuk mag staan. De top drie krijgt een bronzen, zilveren of gouden puntenchip. Deze chips zijn aan het einde 1-3 punten waard.

Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten [info].

Redcliff Bay Mysteries is een coöperatief detectivespel van Matthias Prinz en Martin Kallenborn. De spelers onderzoeken als team vier misdaden in een kustplaatsje. Daarbij stuiten ze op eigenzinnige inwoners met hun eigenaardigheden. Maakt dit ze verdacht, of niet? De spelers kunnen elk uur maar op één plek zijn. Ze moeten dus goed letten op de aanwijzingen die ze aangeven waar iets valt te verwachten. De spelers moeten discussiëren, combineren en soms simpelweg hun instinct volgen. Na het vierde onderzoek is het spel voorbij. Daarna kun je het spelmateriaal resetten, zodat een andere groep het spel kan spelen. Redcliff Bay Mysteries is geschikt voor 1-5 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van vier keer 60 minuten [info].

Baumkronen is de Duitse editie van Tim Eisner’s Canopy. In dit tweeperssoonsspel ontwikkel je een jungle met de kaarten van drie groeistapels. Wanneer je een stapel bekijkt, mag je de kaarten toevoegen aan jouw regenwoudtableau of de stapel met één extra kaart terugleggen. Je bent op zoek naar de planten en dieren waarvan jouw oerwoud het meest profiteert. Maar je kunt ook aanlopen tegen droogte, brand en ziekte [info].

Die verlorenen Wörter is een spel van Robert Hyde n.a.v. het boek van Robert Macfarlane. Bij dit kaartspel zoek je poëtische tekstkaarten die passen bij de sfeervolle geïllustreerde natuurkaarten. Daarbij ontdek je spelenderwijs planten- en dierennamen die vergeten dreigen te worden. [info]

Karak is de Duitse editie van het gelijknamige Tsjechische spel uit 2017. In dit door dobbelstenen aangestuurde spel leid je avonturiers door een doolhof, waar ze monsters bevechten en schatten ontdekken [info].

De reeks Adventure Games wordt uitgebreid met Im Nebelreich van Phil Walker-Harding, Matthew Dunstan en Chihiro Mor [info].

De Catanfamilie groeit met de nieuwe Catan 3D-editie, de CATAN Duell – Bonus Box met zes themasets voor dit tweepersoonsspel [info] en de solitaire puzzelset  CATAN – Logik Rätsel, die bij ons Breinbrekers heet.

Ook de Andorfamilie krijgt aanwas, met het boek Andor Junior – Der Fluch des roten Drachen, de uitbreiding Magische Helden [info] en Stefan Blanck’s kaartgestuurde storytelling spel voor 1+ spelers Story Quest – Dunkle Pfade [info].

Exit gaat verder met Die Rückkehr in die verlassene Hütte [info].

Die rote Kathedrale is de Duitse editie van Devir’s The Red Cathedral [info].

Kampf um Hogwarts – Erweiterung Zauberkunst und Zaubertränke is een uitbreiding voor de Duitse editie van dit Harry Potter spel [info].

Meer informatie: