Hete koffie bij HOT Games

Met een vertraging van ruim vier maanden heeft HOT Games deze week de Nederlandstalige editie van het kaartspel Café uitgebracht. In dit spel produceren, verwerken en leveren de spelers koffie. De speelkaarten zijn verdeeld in zes velden, die zijn gekoppeld aan verschillende acties. Iedere speler kiest (soms tegen betaling) elke ronde één plankaart en plaatst deze in zijn ‘handelsgebied’. De nieuwe plankaart moet op andere kaarten worden gelegd en altijd 2, 3 of 4 zichtbare velden in je handelsgebied afdekken (in de eerste ronde uiteraard alleen op je startkaart). Daarna voer je 1-8 acties uit (overeenkomstig de zichtbare koffiekopjes in jouw handelsgebied).

Er zijn vier mogelijke acties. 1) Produceer een koffieblokje uit de voorraad op een leeg veld met een boon in dezelfde kleur. Bij een cluster aangrenzende bonenvelden mag je ze voor één actie allemaal vullen. 2) Droog een bonensoort door alle blokjes van één kleur naar een droogveld te verplaatsen. Ook hier krijg je bij een cluster meer opbrengst voor je actiepunt. 3) Rooster een bonensoort door alle blokjes van één kleur van een of meer droogvelden naar een roosterveld te verplaatsen (en ja, ook hier kun je lekker clusteren). 4) Lever alle blokjes van alle roostervelden aan een of meer volledige zichtbare koffiebars in jouw handelsgebied of aan jouw pakhuis. Blokjes op een koffiebar blijven daar liggen tot het einde van het spel, tenzij de koffiebar geheel of gedeeltelijk wordt afgedekt.

Na acht rondes worden de punten geteld. Een vrije en volledig bevoorrade koffiebar levert de afgebeelde winstpunten op. In jouw pakhuis krijg je twee punten voor elk blokje van jouw kleinste kleur en één punt per blokje voor jouw één na kleinste kleur.

Café is een ontwerp van Luís Costa en José Carlos Santos (Rôla). Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 20-45 minuten.

Meer informatie: