Black Party – Rust zacht Sherlock

De Nederlandse uitgever Tucker’s Fun Factory is onder meer bekend van de Black Stories raadselspellen. De uitgever heeft onlangs met ‘Rust zacht Sherlock’ de nieuwe ‘Black Party’ lijn in Nederland geïntroduceerd. Bij dit spel kruipen de spelers in de rollen van personages, die met de moord op Sherlock Holmes worden geconfronteerd. Één speler is de moordenaar Moriarty, maar ook de anderen hebben duistere geheimen en een extra opdracht, die zij alleen zelf weten. De gastheer/-vrouw speelt koningin Victoria, de andere spelers krijgen hun eigen rolboekje. Ze lezen hun eigen tekst tot het eerste dichtgeplakte deel. De informatie in elk rollenboekje is alleen voor de desbetreffende speler bedoeld. Bij zes spelers wordt via informatie uit een envelop bepaald welke rol niet meespeelt.

Het regelboekje bevat tips om de sfeer te verhogen, waarmee je de spelbeleving kunt vergroten. Het is de bedoeling dat iedereen na de start in zijn rol blijft. Maak er gebruik van, want het gaat in dit spel meer om de psychologische kant dan om het technisch oplossen van de misdaad. Alleen degenen die de anderen van hun onschuld kunnen overtuigen, overleven de avond.

Het spel wordt in drie ronden gespeeld. In de eerste ronde vertelt iedereen wat hij of zij vóór de moord heeft gedaan. In de loop van de ronde zal een politierapport de discussie van nieuwe energie voorzien. In de tweede ronde wordt de vuile was buiten gehangen en krijgen roddel en achterklap alle ruimte. Ook nu zorgt een politierapport voor extra brandstof. In de derde ronde heeft iedereen nog één keer de kans om zich te verdedigen, waarna iemand wordt aangeklaagd; de spelers wijzen tegelijk hun verdachte aan. Na de bekendmaking van de oplossing worden Oscars uitgedeeld voor het vervullen van de geheime opdrachten, het beste acteerwerk, de gemeenste speler enzovoort.

Black Party: Rust zacht Sherlock is een ontwerp van Max Schreck. Het spel is geschikt voor 6-7 spelers vanaf veertien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 120 minuten. In Duitsland zijn al meerdere Black Party titels verschenen, ik verwacht dat deze t.z.t. ook in Nederland zullen opduiken.

Meer informatie: