Spiel 2021: PD-Verlag

De Duitse uitgever PD-Verlag komt met drie nieuwe titels naar Spiel 2021. Je vindt deze uitgever in hal 2, standnummer 2E110.

Concordia Solitaria is een bijzondere uitbreiding van Mac Gerdts’ uitstekende bordspel Concordia. Met deze set ga je in je eentje, of in coöperatieve samenwerking met een medespeler, de strijd aan met de geduchte tegenstander Contrarius. Er is ook nog een variant waarmee je Contrarius als derde laat meespelen in een pot met twee menselijke spelers. Contrarius bezit huizen, kolonisten en personenkaarten, maar zijn acties worden bepaald door jouw personenkaarten. Tijdens het spel ontvangt hij winstpunten als reactie op bepaalde personenkaarten. Zijn huizen, kolonisten en personenkaarten worden bij de eindtelling gewaardeerd. Hij heeft geen pakhuis, goederen en geld. Er zijn drie moeilijkheidsgraden: standaard, veteraan en expert. Concordia Solitaria bestaat uit 72 kaarten, 4 dobbelstenen en de spelregels. Je kunt deze variant op alle speelborden en met alle uitbreidingen gebruiken. [info]

Pictures Orange is de eerste grote uitbreiding van het Spiel des Jahres van 2020. Deze uitbreiding introduceert twee nieuwe materiaalsets en 55 kaarten met 110 nieuwe foto’s. Bij Pictures bestaat het speelveld uit een raster van zestien fotokaarten, waarvan de vier rijen zijn gemarkeerd met de letters A-D en de vier kolommen met de cijfers 1-4. Dit voorziet de foto’s van coördinaten. Iedere speler krijgt een fotolijstje en één materiaalset (24 blokjes in acht verschillende kleuren, zes houten bouwstenen, vier houtjes en vier steentjes, 19 symboolkaarten of twee touwtjes). Iedere speler trekt aan het begin van de ronde een fiche met een coördinaat uit een zak en legt deze dicht neer. Daarna moet jij met jouw materiaal de bijpassende foto uitbeelden en noteer jij op jouw scorevel welke foto’s jij aan je medespelers koppelt. Elke juist geraden foto van een medespeler levert jou één punt op. Iedere medespeler die jouw foto raadt, is ook één punt waard. Voor de volgende ronde rouleren de materiaalsets. Na vijf rondes heeft iedereen met alle materiaalsets gespeeld en wint de speler met de meeste punten. Pictures is ontworpen door Daniela en Christian Stöhr. [info].

Bij Watch is een voormalige munitiefabriek uit de Sovjet-Unie in gebruik als een uurwerkenfabriek. Daar worden tandwielen en andere onderdelen geproduceerd. Niet alleen netjes voor de productie van uurwerken, maar in het geheim ook ten behoeve van wapensmokkel. Je zet jouw arbeider in op een vrij actieveld. Daarna wordt verklikkerkaart omgedraaid, waardoor arbeiders op riskante locaties worden betrapt en via omkoping de dans moeten ontspringen. Vervolgens worden de acties uitgevoerd (smokkelen, verkopen, overwerk, productie, verbeteren, bietsen, documenten met bonussen bemachtigen en verklikkerkaarten trekken) en leggen de spelers een schijfje op een meerderhedenspoor (wat soms een bonus oplevert). Na twaalf rondes worden er punten toegekend voor de meerderhedensporen, sets documenten enzovoort. Watch is een ontwerp van Daniel Newman. Het spel is geschikt voor 3-6 spelers vanaf veertien jaar en heeft een speelduur van 50-90 minuten. Het spel bevat een solovariant en regels voor twee spelers. [info]