Een liefdesbrief van 999 Games

999 Games heeft onlangs het kaartspel Don Juan uitgebracht. Ik beschikte tot voor kort niet over de spelregels, waardoor dit nieuwsberichtje even op zich liet wachten. Ik heb het spel inmiddels in huis, tijd voor een korte kennismaking. Bij Don Juan draait het om liefdesbrieven en al dan niet gebroken harten. Aan het begin van het spel vul je een zak met brieftegels. Dit is een door het spelersaantal bepaalde mix van brieven in de spelerskleuren, slechte brieven, zilveren brieven (joker), gouden brieven (dubbeljoker) en rode brieven. De startspeler trekt afhankelijk van het spelersaantal 5-11 brieven en verdeelt deze over zoveel groepjes (van één of meer brieven) als er spelers meedoen. Beginnend met zijn linkerbuurman kiest iedere speler vervolgens een groepje brieven, de startspeler krijgt de laatste.

Daarna moet iedereen in volgorde de zes stappen van zijn beurt uitvoeren (voor zover relevant). 1) Lever je een rode brief in, dan mogen jij en één medespeler een gebroken hartje inleveren. 2) Lever je drie slechte brieven in, dan krijg jij een gebroken hartje. 3) Lever je drie zilveren brieven in, dan mag jij een rood hartje pakken of een medespeler een gebroken hartje laten pakken. 4) Lever je drie brieven in de kleur van een medespeler in, dan moet die een gebroken hartje pakken. Heb je op enig moment drie gebroken hartjes, dan moet je een rood hartje inleveren (c.q. alle brieven wanneer je er geen hebt). 5) Lever je drie brieven in je eigen kleur in, dan pak je een rood hartje. 6) Tegen inlevering van een of twee spelersbrieven en een/twee zilveren brieven of een gouden brief kun je nogmaals stap 4 of 5 uitvoeren. Het spel is voorbij zodra iemand drie rode hartjes bezit.

Don Juan is een ontwerp van Marcelo Nery. Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 10-20 minuten. Dit is geen licentietitel, maar een uitgave van 999 Games zelf, getuige de meertalige uitvoering.

Meer informatie: