Lost Cities: het dobbelspel

Lost Cities – Het Dobbelspel is de Nederlandstalige editie van Lost Cities – Auf Schatzsuche, dat op Spiel 2019 bij Kosmos verscheen. Het spelmateriaal bestaat uit drie dobbelstenen, vijftig expeditietegels in vijf kleuren (waarde 1-10), die in vijf rijen de voorraad vormen, en daarnaast elf opdrachtkaartjes. De actieve speler gooit de stenen één of twee keer. Met de som van 1-3 stenen mag je een tegel met deze waarde pakken en als expeditie voor je op tafel leggen. Latere tegels van deze kleur moeten een hogere waarde hebben. Tonen zowel de gekozen tegel als minstens één dobbelsteen het wedsymbool, dan leg je de tegel met het wedsymbool naar boven in je expeditie. Voldoe je aan de voorwaarden van een beschikbaar opdrachtkaartje, dan krijg je deze.

Aan het einde van het spel leveren de voetsporen op jouw expedities punten op (die worden verveelvoudigd door de wedsymbolen). Verder krijg je tien punten voor elk opdrachtkaartje.

Ten slotte

De basis van dit spel is gebaseerd op hergebruik, het vormen van rijtjes hebben we immers in tal van varianten op Lost Cities en Keltis gezien. Maar met twee spelers vind ik dit toch een leuke en vlotte variant op het bekende spelsysteem. Je bent doorlopend met elkaar bezig in de jacht op de verdubbelaars en de opdrachtkaartjes. Dat geeft een leuke interactieve dimensie. Met een volle bezetting wordt het zo lastig om goed te scoren met de voetsporen, dat de balans tussen de verschillende scoremogelijkheden doorslaat naar de opdrachtkaartjes. Dit vind ik per saldo minder leuk. Ergo, warm aanbevolen voor twee spelers; kan ermee door met een volle bezetting.

Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: ong. 20 minuten