Spellenpoort Spellendag 2021

Spellenpoort Amersfoort organiseerde afgelopen zondag een spellendag in het Denksportcentrum Amersfoort, het zalencentrum waar een dag eerder de nominaties van de Nederlandse Spellenprijs werden onthuld.

liefhebbers van bord- en kaartspellen

Oorspronkelijk waren drie deelevenementen gepland: gezelschapsspellen, Magic en Yu-Gi-Oh!. Om een te volle zaal te voorkomen, was de promotie beperkt gehouden. Toen Yu-Gi-Oh! afviel, was er ineens een overdaad aan ruimte voor de bordspelers, maar door de subtiele promotie was de opkomst relatief gering.

het Magic toernooi

Het zij zo, de dag was er niet minder gezellig om. Ik had drie Friese vriendjes naar Amersfoort gelokt. Wij hebben ons vermaakt met achtereenvolgens Witchstone, Paper Dungeons en Renature.

ons ludieke menu van de dag

Eerstgenoemde is een ontwerp van Reiner Knizia en Martino Chiacchiera. Dit spel is overgoten met een vette fantasysaus. Wanneer je daar doorheen prikt, vind je een geslaagde, frisse actiemotor, waarmee je jouw actiepotentieel op een leuke manier kunt versterken. Met een overzichtelijke puntensalade jaag je vervolgens op de winst. Je kunt verschillende strategieën combineren, wat ook wel nodig is omdat je actietegels in een willekeurige volgorde tot je komen. Dit was een geslaagde kennismaking, die naar meer smaakt.

Witchstone beviel ons goed

Paper Dungeon heeft alles in zich om mijn favoriete roll & write van 2021 te kunnen worden. De spelers kiezen hun acties uit een gezamenlijke set van zes dobbelstenen (zwart en wit). Je kiest drie dobbelstenen per ronde. De symbolen en kleuren bepalen wat je er waarmee kunt doen. Je verhoogt de ervaring van jouw vier avonturiers, creëert magische voorwerpen met leuke bonussen, brouwt geneeskrachtige drankjes om schade te voorkomen en beweegt door de dungeon om monsters te verslaan en buit te verdienen. Na de derde, zesde en achtste ronde moet je een sterk boss monster verslaan. Dit levert je punten op en als je de sterkste bent ook een bonus.

Over ons derde spel Renature hoef ik hier niets te vertellen (behoudens de voor mij nieuwe ervaring om een keer niet te winnen). Wil je meer weten, lees dan mijn recensie. Topspel!

Woon je in de buurt van Amersfoort, dan is het wellicht leuk om te weten dat Spellenpoort Amersfoort in hetzelfde Denksportcentrum zijn donderdagse speelavonden organiseert. Ze hebben daar een kast vol leuke spellen, maar je kunt natuurlijk ook jouw eigen spellen meenemen.

Michael van Spellenpoort Amersfoort

Tijden: 19:00 tot 23:00. Entree: €2,50. Locatie: Nijverheidsweg noord 76C in Amersfoort. Toegang alleen met vaccinatiebewijs of negatieve test.