Renature

Renature is een nieuw bordspel van het gerenommeerde auteursduo Wolfgang Kramer en Michael Kiesling. Dit spel is eind 2020 in Duitsland uitgegeven door Deep Print Games, de Nederlandstalige editie volgde in september 2021 bij HOT Games. Het speelbord toont een vallei, waar de spelers de natuur een handje helpen om terug te nemen wat haar toebehoort. Iedere speler beschikt over een gedekte voorraad prachtig bedrukte houten domino’s met twee dieren erop. Drie van deze domino’s vormen je starthand, die je geheim houdt voor je medespelers. De spelers plaatsen hun domino’s in het stroomgebied van een beek en beplanten de aangrenzende gebieden om punten te scoren. Je hebt vier plantsoorten (gras, struik, naaldboom en eik, met een oplopende plantwaarde van 1-4) in twee kleuren (jouw eigen en een  neutrale kleur).

De actieve speler legt in zijn/haar beurt één domino op het speelbord. Minstens één helft moet orthogonaal grenzen aan dezelfde diersoort of op een van de startvelden liggen. Op een jokerspoor is één van de diersoorten als de huidige joker gemarkeerd; deze soort past altijd naast een andere.

Je mag vervolgens één plant naast de zojuist gelegde domino planten. Je krijgt één punt voor de plant zelf en één punt voor elke andere plant (ongeacht de kleur) in dat gebied met een gelijke of een lagere waarde. Wanneer je een gebied met jouw domino hebt afgesloten, krijg jij de gebiedstegel (die aan het einde punten oplevert) en activeer je daar een gebiedstelling. Deze gebiedstelling begint met een verrukkelijke patregel: kleuren met een gelijke plantwaarde worden namelijk genegeerd alsof ze niet aanwezig zijn. De speler met de hoogste plantwaarde in dat gebied krijgt de hoofdscore van de gebiedstegel, de een na hoogste plantwaarde krijgt de tweede score. Ben je als enige aanwezig, dan krijg je de dubbele buit.

Tijdens jouw beurt mag je wolkfiches inleveren voor een of meer extra acties: wijzig het jokerdier, neem een extra beurt of neem een neutrale of eigen plant terug van het speelbord. Aan het einde van jouw beurt trek je een nieuwe domino voor je ‘hand’.

Wanneer iedereen zijn domino’s heeft verbruikt, eindigt het spel. Dan doe je een gebiedstelling in alle gebieden waar nog een gebiedstegel ligt. Vervolgens scoort iedere speler nog punten voor zijn ongebruikte wolkfiches en zijn gewonnen gebiedstegels. Ten slotte verlies je de plantwaarde voor elke plant op jouw tableau.

Ten slotte

Ik vind het thema (herstel van de natuur) sympathiek, ben onder de indruk van de prachtige uitvoering, maar word vooral enthousiast van het spelsysteem. De bovengenoemde patregel opent de deur voor ingrijpende naaistreken. Renature is een zalig, gemeen en interactief meerderhedenspel. Dit is een genre waarin de laatste jaren niet zoveel meer gebeurde, maar waarin ik – 25 jaar na de verschijning van mijn topfavoriet El Grande – eindelijk weer eens word getrakteerd op een spel naar mijn smaak. In tegenstelling tot de illustere voorganger komt Renature ook volop tot zijn recht als tweepersoonsspel. Renature is zeer toegankelijk, speelt soepel en vlot, maar heeft toch het soort pit waarop ik dol ben. Hiervoor mag je mij wakker maken.

Het spelsysteem is toegankelijk genoeg voor spelertjes vanaf een jaar of zeven/acht, maar de strijd om de meerderheden kan voor deze doelgroep een tikkie te gemeen zijn. Het kan geen kwaad je af te vragen of jouw kids dit trekken in een spel.

De Duitse editie was mijn persoonlijke spel van het jaar van 2020; deze Nederlandstalige editie is een topper in ons taalgebied.

Auteurs: Kramer & Kiesling
Uitgever: HOT Games
Informatie: BGGBSMLuding
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ong. 45-60 minuten