Winnaars Speelgoed v/h Jaar 2021

De Speelgoed van het Jaar verkiezing is dit jaar grondig verbouwd. Allereerst zijn de bekende leeftijdcategorieën aangevuld met de categorieën puzzels, duurzaam, kinderspellen, familiespellen en kennerspellen. Vervolgens heeft een vakjury in elke categorie drie winnaars bepaald. En daar komt een verkiezing voor de publieksprijs bovenop. De Speelgoed van het Jaar verkiezing wordt vanaf dit jaar georganiseerd onder leiding van Emile Kalis, een van de mensen achter Identity Games.

De ‘winnaars’ van de vakjury zijn:

 • 0-3 jaar: SmartMax My First Acrobats (Smart Games), Speel Stopdans met Dansende Bing (Spectron) en Peppa’s Wereld van hout (Boti).
 • 4-5 jaar: Play-Doh – Prachtige Taarten Oven (Hasbro), Flextreme Discovery set (Smoby) en Washimals huisdieren set (Crayola).
 • 6-7 jaar: Geomag Super Color Recycled 78 dlg (Selecta), Kidi DJ Mix (Vtech) en Battle Cubes (Boti).
 • 8-9 jaar: Reaxion Xtreme Race (Goliath), BraceletLacing Factory (TM Essentials) en LEGO Friends Magische Kermisachtbaan (LEGO).
 • 10-11 jaar: Pixicade (Boti), MicroMacro: Crime City (WGG) en My City (999 Games).
 • 12-17 jaar: The Next Beat by Tiësto (Eldohm), Paleo (999 Games) en Throw Throw Burrito (Asmodee).
 • volwassenen: VW T1 Campingbus (Playmobil), 20 second Showdown (999 Games) en Mysterium Park (Asmodee).
 • puzzels: Escape Room The Game: Puzzle Adventures (Identity Games), WasGij Original 38 Kaasalarm (Jumbo) en Jan van Haasteren Efteling Sprookjesbos 1000 (Jumbo).
 • duurzaam: Marble Racetrax 40 sheets (Brandunit), Peppa’s Wereld van hout (Boti) en Geomag Super Color Recycled 78 dlg (Selecta).
 • kinderspellen: Oma’s woeste waslijn (Megableu), Apple Twist (Smart Games) en Keer op Keer Kids (999 Games).
 • familiespellen: Escape Your House (Identity Games), MicroMacro: Crime City (WGG) en Throw Throw Burrito (Asmodee).
 • kennerspellen: Mysterium Park (Asmodee), Paleo (999 Games) en Everdell (WGG).

Vanaf vandaag tot en met 25 oktober kan het publiek stemmen op deze winnaars. De stemmers bepalen per categorie wie de publieksprijs verdient en daarmee maken ze zelf kans op mooie prijzenpakketten. Op 2 november vindt het Nationale Speelgoed Gala plaats, waar de winnaars van de publieksprijzen bekend worden gemaakt.

Commentaar: ook deze vernieuwde prijs is nog steeds een bonte mengelmoes van spellen en ander speelgoed. Het doet me deugd dat enkele prachtige spellen tot winnaar zijn uitgeroepen. Al vraag ik me wel af wat het etiket ‘winnaar’ nog waard is, nu de vakjury geen keuze maakt uit drie vermeende toppers en ze allemaal laat winnen. Dit zal vermoedelijk zijn ingegeven door commerciële belangen, massa lijkt ook hier kassa. Over commerciële belangen gesproken, organisator Kalis is een van de mannen achter Identity Games, een uitgever die dit jaar twee keer in de prijzen valt (nota bene met een spel dat pas vanaf eind september in de winkel ligt). De schijn van belangenverstrengeling is blijkbaar geen issue. Leuk om te zien dat de Goblins weer meedoen na een paar jaar afwezigheid. Met 999 Games zijn zij tegenwoordig kwalitatief en kwantitatief de koplopers van de Nederlandse spellenbranche.

Meer informatie: