Sappig fruit bij 999 Games

Naast HOT Games met Renature voegt ook 999 Games medio september een spel van de Duitse uitgever Deep Print Games aan de Nederlandse fruitmand toe. Binnenkort verschijnt de Nederlandstalige editie van Juicy Fruits (bij ons zonder “s”). Dit legspel is een ontwerp van Christian Stöhr, de coauteur van Pictures, het Spiel des Jahres van 2020. In dit spel bezit jij jouw eigen paradijselijke eiland, waar je vijf soorten smaakvolle vruchten teelt. Je verdient winstpunten door jouw fruit aan de schepen te leveren en door lokale bedrijven te stichten. Het speelveld bestaat uit een bord met een scorespoor en een bord waarop bedrijfstegels worden aangeboden. Iedere speler heeft een eilandbordje, waarop vijf oogstfiches worden gelegd. Twee stoffen zakjes worden gevuld met 25 oranje en 25 groene boottegels. De spelers trekken en leggen zes boottegels uit elke zak op hun strandvelden.

Juicy Fruit duurt meerdere rondes, tot de bedrijvenmarker het eindveld op het bedrijvenbord bereikt. Elke ronde voert iedere speler in klokrichting zijn beurt uit. Een beurt bestaat uit twee stappen.

Stap 1: schuif een oogstfiche in een rechte lijn zoveel vrije velden als je wilt en neem per veld één vrucht van deze soort uit de voorraad en leg deze naast je bord in je pakhuis. Als alternatieve actie mag je een van jouw mobiele bedrijfstegels verplaatsen om de bijbehorende actie uit te voeren.

Stap 2: lever de gevraagde vruchten vanuit je pakhuis aan een van de schepen. De vruchten gaan naar de voorraad, leg het schip naast je bord. Registreer de hiermee verdiende winstpunten op het scorespoor. Als alternatieve actie mag je een bedrijfstegel nemen. Je kiest een rij, betaalt de afgebeelde vruchten, registreert de verdiende winstpunten, zet de bedrijvenmarker één stap verder, neemt de bedrijfstegel en voert de bijbehorende handelingen uit. Bedrijfstegels zijn goed voor winstpunten, vaak meteen, soms aan het einde (wanneer je aan de voorwaarden voldoet). De speciale oogstfiches en de ijscowagen kun je in stap 1 verplaatsen voor fruit resp. voor ijs- of milkshakefiches (= winstpunten).

Het spel bevat een variant met een sapfabriek, waarin een derde stap wordt geïntroduceerd. Hierin verplaats je, tegen betaling van fruit, jouw schijfje door een sapfabriek, waarmee je extra punten kunt verdienen. Er is ook nog een volwaardige solovariant met eigen spelmateriaal. Hierin neem je het op tegen Ana Nas.

Zoals gezegd is het spel voorbij wanneer het eindveld op het bedrijvenspoor is bereikt. Dan volgt de eindtelling van bepaalde bedrijven en is de winnaar bekend.

Juicy Fruit is geschikt voor 1-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20-50 minuten.

Meer informatie: