Amigo: najaar 2021

De Duitse uitgever Amigo heeft onlangs de herfstreleases van 2021 bekendgemaakt. Deze spellen zullen de komende weken opduiken in de Duitse spellenwinkels. Ik verwacht dat 999 Games het een en ander naar Nederland zal halen. Je vindt deze uitgever op Spiel 2021 in stand 3H103.

Tulpenfieber is een dobbelspel van Uwe Rosenberg. Iedere speler krijgt aan het begin zijn eigen tulpenveld met, afhankelijk van de speelvolgorde, drie of vier tulpfiches. We spelen met witte, rode, gele en blauwe tulpen. De actieve speler gooit maximaal drie keer de vier dobbelstenen. Hiermee verdien je één nieuw tulpfiche, dat je op één van de velden met het gedobbelde resultaat (bijvoorbeeld drie gelijke of een kleine straat) legt. Wanneer jij jouw tulpenvelden in een bepaalde volgorde aanlegt of wanneer jij tulpen ‘verkoopt’ door een fiche om te draaien, kun je meer dobbelstenen, extra worpen of bonusfiches bemachtigen. Met laatstgenoemden kun je een steen naar de gewenste waarde draaien. Het spel is voorbij wanneer een speler alle tulpenvelden van zijn vierde rij of drie aangrenzende of vier willekeurige velden van de vijfde rij heeft gevuld. Deze speler is de winnaar. Het regelboekje sluit af met een solovariant. Tulpenfieber is geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Help is een semi-coöperatief spel van Kim Vandenbroucke. Iedere speler krijgt vier handkaarten, de rest vormt een kaartstapel. De actieve speler heeft twee mogelijkheden: een getalkaart oplopend aanleggen in de rij midden op tafel, of een speciale kaart uitspelen. Met laatstgenoemden kun je een handkaart met een rijkaart ruilen, een joker spelen, de laatste rijkaart verwijderen of jezelf een beurt uit het strijdgewoel terugtrekken. Wanneer de rij zes kaarten lang is, gaan de kaarten naar de aflegstapel en start een nieuwe rij. Wanneer je geen passende kaart kunt spelen, moet je de vorige speler om hulp vragen. Deze geeft jou een passende kaart en krijgt een handkaart van jou terug. Kan hij je niet helpen, verliezen jullie samen de ronde en krijgen alle andere spelers een punt. Wie als eerste drie punten heeft, wint het spel. Help is geschikt voor 3-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Het coöperatieve dobbelspel Milestones is een ontwerp van Christian & Daniela Stöhr. Als groep probeer je zoveel mogelijk opdrachtkaartjes te vervullen. Deze heb je in drie stapels met drie verschillende niveaus; jij bepaalt van welke stapel je trekt. Iedere speler trekt een opdrachtkaart, die hij geheim moet houden. Beurtelings dobbelen de spelers met de (in totaal zes) stenen uit een gezamenlijke pool. Daarbij beslis je in jouw beurt zelf welke stenen je opnieuw wilt gooien. In de hoop dat ook je medespelers ervan profiteren, zij mogen jou namelijk niet verraden wat zij nodig hebben. Wanneer de op een kaart aangegeven cijfer- of kleurcombinatie is gedobbeld, gaat deze naar de scorestapel en trek je een nieuwe kaart. Na drie minuten is de zandloper leeg en worden de punten geteld. Het spel bevat een drietal varianten. Milestones is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 3+ minuten.

Stich Rallye van H.J. Kook combineert een slagenspel met een race. Het begint als een normaal slagenspel. Iedere speler speelt beurtelings één handkaart. Daarbij moet je kleur bekennen. Bevat de slag maar één kleur, dan wint de hoogste kaart de slag. Bevat de slag twee kleuren, dan wint de hoogste kaart van de als tweede gespeelde kleur. Bevat de slag drie kleuren, dan wint de hoogste kaart van de als derde gespeelde kleur. Vervolgens beweegt de winnaar van de slag zijn racewagen voorwaarts op het circuit, en wel zoveel velden als de laagste kaart in de slag. Op de racebaan heb je te maken met hoogteverschillen, die extra stapjes in de goede of de foute richting opleveren. De andere spelers draaien hun motorschijfje één veld vooruit. Met de punten op het motorschijfje kun jij jouw racewagen later een extra boost geven bij een gewonnen slag. Dan gebruik je jouw volledige bonusvermogen, waarna je de schijf terugzet naar nul. Als je daarmee te lang wacht, raakt je motor overbelast en kun je minder punten gebruiken. De winnaar is de speler die als eerste voor de tweede keer over de finish komt. Milestones is geschikt voor 3-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 25 minuten.

Privacy is een nieuwe versie van Reinhard Staupe’s partyspel voor volwassenen. Dit partyspel draait om eerlijke antwoorden op delicate vragen. De spelers antwoorden in het geheim door houten blokjes (ja of nee) in een zak te smijten. Het is de bedoeling om het aantal positieve antwoorden juist te voorspellen. Dit doe je op een draaischijfje. Een juiste gok, geeft je drie stapjes op het scorespoor. Zit je er één naast, krijg je één stapje. Privacy is geschikt voor 4-10 spelers vanaf zestien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten.

Fröschis is een kaartspel voor kinderen van Haim Shafir, de auteur van Halli Galli. Alle spelers starten met acht gedekte kaarten voor zich, die ze door omdraaien en herschikken tot een oplopende rij van 1-8 proberen om te vormen. De actieve speler trekt een kaart. Bij een vuilniskaart is zijn beurt meteen voorbij. Een getalkaart wordt ingevoegd op de desbetreffende plek in zijn rij. De hierdoor verdrongen kaart wordt op zijn beurt op de juiste plek ingevoegd. Als daar al een open kaart ligt, is zijn beurt voorbij. Wie als eerste zijn acht kaarten heeft gesorteerd, speelt in de volgende ronde met een kaart minder. Dit gaat door tot een speler nog maar één kaart bezit en het potje wint. Fröschis is geschikt voor 2-4 spelers vanaf vijf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Zauberberg is een coöperatief kinderspel van Jens-Peter Schliemann en Bernhard Weber. Speelfiguren van toverleerlingen en heksen worden op het driedimensionale speelbord geplaatst. De spelers trekken gekleurde knikkers uit een zak en bepalen het beste startpunt voor elke knikker. Wanneer de knikkers later over het bord rollen, raken ze speelfiguren. Deze bewegen dan naar het eerstvolgende vrije veld in de kleur van de knikker. Het is de bedoeling om aldus de vier toverleerlingen over de finish te krijgen, voordat de heksen daar arriveren. Zauberberg is geschikt voor 1-4 spelers vanaf vijf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten.

Halli Galli Woozle Goozle is een versie van het bekende spel met de bel van Haim Shafir. Woozle Goozle is een personage uit een Duits televisieprogramma voor kinderen.

Ten slotte valt op dat er dit jaar geen titel uit de Bohnanzafamilie is verschenen. Stilte voor de storm? Volgend jaar wordt immers de vijfentwintigste verjaardag van Uwe Rosenberg’s klassieker gevierd.

Meer informatie: