What Do You Meme?

What Do You Meme? is een partyspel voor volwassen liefhebbers van memes, in dit geval in de vorm van een combinatie van een plaatje en een pakkende tekst. Het spelmateriaal bestaat uit 72 grote kaarten met afbeeldingen en daarnaast 363 tekstkaartjes in drie categorieën: basiskaarten, freestyle-kaarten en seksueel expliciete hot-kaarten.

De spelleider kiest een afbeelding en zet deze op de meegeleverde ezel. De andere spelers kiezen ieder één tekstkaart uit hun hand van zeven en geven deze gedekt aan de spelleider. Deze schudt ze, leest ze hardop voor en bepaalt welke tekst volgens hem de beste combinatie met de foto oplevert. De desbetreffende speler meldt zich en krijgt de foto als winstpunt. Daarna schuift de spelleidersrol door en krijgt de rest zeven verse handkaarten.

Als je een freestyle-kaart hebt, moet je deze meteen gebruiken. Je medespelers moeten dan een eigen tekst verzinnen zonder hun handkaarten te gebruiken.

Je speelt door tot een speler twintig punten heeft verdiend.

De Nederlandstalige editie van de eerste uitbreiding Fresh Memes is ook verkrijgbaar. Deze bevat 25 nieuwe foto’s en 90 nieuwe tekstkaarten, waarmee je het basisspel voorziet van meer variatie. De spelregels blijven gelijk.

Ten slotte

Het matchen van grappige plaatjes en maffe teksten is een leuke bezigheid. Humor en plezier staan voorop, rode oortjes zijn een bonus. Dit spel is sowieso bedoeld door spelers vanaf 18 jaar, maar ik adviseer je om vooraf even na te denken over de match tussen de spelersgroep en de tekstkaarten. De meeste hot-kaarten zijn zo geil als boter. Als jouw groep daar moeite mee heeft, vliegt het speelplezier het raam uit. Dit moet je niet willen.

Bij zo’n partyspel gaan meestal voldoende drankjes over de tafel. Wanneer je met veel spelers speelt, en de alcoholinname de grijze cellen begint te beïnvloeden, kan het gebeuren dat meerdere spelers per abuis dezelfde tekstkaart claimen. Wanneer je eerlijk speelt en je kop erbij houdt, is dit uiteraard geen issue.

In dit spel kun je een gewonnen foto inleveren om een nieuwe hand tekstkaarten te trekken. Ik zou niet weten waarom je dit zou doen. Je levert immers een zeker winstpunt in voor de kans op een winstpunt. Dit lijkt mij een onverstandige handeling en daarmee is dit een zinloze spelregel.

Het partygenre komt niet of nauwelijks op mijn speeltafel. Toch vond ik het leuk om een paar keer te snuffelen aan What Do You Meme? Wanneer het gezelschap gevoel voor humor heeft, ga je hier lol aan beleven. Het spelmateriaal heeft ten slotte een goede kwaliteit, de regels zijn luchtig en kort.

Auteurs: Ballas, Kaplan, Tebele
Uitgever: Megableu/DGTL Detox
Informatie: BGG BSM
Aantal spelers: 3+
Leeftijd: vanaf 18 jaar
Speelduur: ong. 30-90 minuten