Lost Cities rolt door

999 Games komt deze zomer met Lost Cities – Het Dobbelspel. Dit is de Nederlandstalige editie van Lost Cities – Auf Schatzsuche, dat op Spiel 2019 bij Kosmos verscheen. Het spel zal naar verwachting tot december uitsluitend bij Kruidvat en Trekpleister te koop zijn. Het spelmateriaal bestaat uit drie dobbelstenen, vijftig expeditietegels in vijf kleuren (1-10), die in vijf rijen de voorraad vormen, en daarnaast elf opdrachtkaartjes. De actieve speler gooit de stenen één of twee keer. Met de som van 1-3 stenen mag je een tegel met deze waarde pakken en als expeditie voor je neer leggen. Latere tegels van deze kleur moeten een hogere waarde hebben. Tonen zowel de gekozen tegel als minstens één dobbelsteen het wedsymbool, dan leg je de tegel met het wedsymbool naar boven in je expeditie. Voldoe je aan de voorwaarden van een beschikbaar opdrachtkaartje, dan krijg je deze. Aan het einde van het spel leveren de voetsporen op jouw expedities punten op (verdubbeld door wedsymbolen). Verder krijg je tien punten voor elk opdrachtkaartje.

Dit ontwerp van Reiner Knizia is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Ik heb de eerste potjes achter de kiezen. Met twee spelers is dit een leuke, vlotte variant op dit spelsysteem. Je bent doorlopend met elkaar bezig, in de jacht op de verdubbelaars en opdrachtkaartjes. Met een volle bezetting wordt het zo lastig om goed te scoren met de voetsporen, dat de balans tussen de verschillende scoremogelijkheden doorslaat naar de opdrachtkaartjes. Dit vind ik per saldo minder leuk.

Meer informatie: