999 Games is gek op lama’s

999 Games heeft deze week het legspel Lamaland uitgeleverd. Dit spel is ontworpen door Phil Walker-Harding, die we in Nederland o.a. kennen van de legspellen Berenpark en Gingerbread House. In Lamaland creëer je met polyvormige landschapstegels een Zuid-Amerikaanse boerderij met akkers, weiden en uiteraard lama’s. Iedere speler krijgt een tableau, drie fundamenten, vier markers en 0-3 munten. Zestig polyvormige landschapstegels worden per soort in vijf stapels klaargelegd. Tijdens het spel leg je deze landschapstegels op of naast je tableau. Er zijn verder drie soorten speelkaarten: helpers (extra acties), lama’s (punten) en opdrachten (punten).

De actieve speler moet allereerst een landschapstegel plaatsen, waarmee hij zijn gebied vergroot of verhoogt. Een tegel moet grenzen aan een bestaand landschapsveld. Na het vergroten van je gebied mag je een marker op een opdrachtkaartje leggen of verplaatsen. Bij het verhogen van je gebied is het verboden om een identieke tegel volledig te bedekken en om gaten of lama’s te bedekken. Je kunt een fundament inzetten om het verhogen mogelijk te maken. Na het verhogen krijg je de bedekte symbolen als beloning: mais, cacao, aardappel, een munt of een helperkaart. Als tweede actie mag je een lama voeren. Leg vier mais, cacao of aardappelen af (2 munten = 1 goed) en neem de hoogste lamakaart van deze soort. Plaats ten slotte een lamafiguur op een leeg veld zonder symbool in jouw gebied. De helperkaarten leveren bonusacties op, die je één keer per beurt mag gebruiken. Denk aan extra opbrengsten of het ruilen van goederen.

Het einde wordt ingeluid wanneer aan het einde van een beurt nog maar één soort lamakaart of maximaal vier landschapstegels in de voorraad liggen. Dan speel je door tot iedereen evenveel beurten heeft gehad. Elke lamakaart levert de afgebeelde punten op. Losse goederen en setjes van twee munten zijn één punt waard. Ten slotte krijg je punten voor jouw markers op de opdrachtkaartjes, wanneer je aan de voorwaarde voldoet. De speler met de meeste punten wint. Het regelboekje sluit af met drie varianten: met beginners kun je de markers en de opdrachtkaartjes negeren; met gevorderden gebruik je speciale opdrachtkaartjes; met de lamavariant moet je een lama altijd op de zojuist gelegde tegel plaatsen.

Lamaland is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 25 minuten.

Ik heb het spel nog niet in mijn handen gehad, laat staan op tafel. Het tegelen in de hoogte, de bijbehorende grondstofopbrengsten en de jacht op de kaarten doet mij meer dan een beetje denken aan Gingerbread House. Ik verwacht dat Lamaland op eigen benen kan staan, maar ik wacht voor alle zekerheid een proefpot af alvorens toe te happen.

Meer informatie: