Ontdek de jungle van Arnak

White Goblin Games heeft vorige week een prachtig nieuw bordspel aan de rijke catalogus toegevoegd. De Verdwenen Ruïnes van Arnak combineert deck building, worker placement en resource management in een spel waarin je een expeditie op een mysterieus eiland onderneemt. Het spel duurt vijf rondes, waarin de spelers beurtelings één hoofdactie en aanvullende acties uitvoeren. Je begint de ronde met een hand van vijf kaarten. Deze hebben een dubbele functie: betalen van reiskosten of het afgebeelde effect uitvoeren. Er zijn meerdere hoofdacties. 1) Je kunt een nieuwe locatie ontdekken door de vereiste (reis)kosten te betalen, één van je twee archeologen in te zetten, een locatietegel te plaatsen, het afgebeelde effect uit te voeren en een wachter op de locatietegel te leggen. 2) Je kunt een opgraving doen op een ontdekte locatie (reiskosten en archeoloog) om het effect van de locatie te activeren. Doe je dit bij een wachter, dan word je deck vervuild met angstkaarten. 3) Je kunt een wachter verslaan door de afgebeelde zaken te betalen. Dit is goed voor een bonusactie en punten. Verder kun je 4) artefact- en voorwerpkaarten kopen of 5) spelen. 6) Ten slotte kun je stappen kopen op het researchspoor. Dit is een belangrijke route naar bonussen en een hoge score. Punten verdien je onder meer met wachters, tempeltegels, voorwerpen en artefacten.

De Verdwenen Ruïnes van Arnak is een ontwerp van Michal “Elwen” Štach en Michaela “Mín” Štachová. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 30-120 minuten.

Het spel ziet er prachtig uit, je waant je bijna Indiana Jones in de Zuid-Amerikaanse jungle, maar het thema is wat mij betreft wel flinterdun. Arnak is vooral een strakke klassieke euro, die bekende mechanismen verenigt in een elegant en relatief toegankelijk spelverloop. Je hebt te dealen met de beperkingen van worker placement (veld bezet, jammer dan), worstelt met schaarse grondstoffen en bonussen, je kunt de race op het researchspoor niet veronachtzamen en je mag een beetje fröbelen met deckbuilding. Ik vind de combinatie zeer geslaagd, Arnak is voor mij een bron van veel speelplezier. Ook met twee spelers komt het goed voor de dag, de solovariant heb ik nog niet geprobeerd. Ik ben goed te spreken over de spelregels, die zijn voor een spel met deze complexiteit prima op papier gezet. Noot: ik ben alleen bekend met de regels uit de CGE-editie, de versie van de Goblins ken ik niet.

Meer informatie: