Vier nieuwe spellen van Jolly Dutch

De jonge Nederlandse spellenuitgever Jolly Dutch verdubbelt komend najaar zijn catalogus met vier nieuwe spellen. Het kaartspel Kobito is het geesteskind van spelauteur en cabaretier Robert Brouwer. De kaartspellen If It Fits en Télos zijn ontworpen door Adrie Drent, van wie Jolly Dutch eerder Hot Potato! uitgaf. Polders: Flip & Write is bedacht door het auteurskoppel Inge van Dasselaar en Alexander Kneepkens, die eerder het voor Speelgoed van het Jaar 2020 genomineerde tweepersoonsspel Herrlof bedacht. De drie kaartspellen liggen eind september in de winkel, Polders komt wat later. Jolly Dutch staat in oktober op Spiel 2021 (stand 1B108) en in november op het Spellenspektakel.

De spellen worden eind september verwacht. De productie vindt plaats in een nieuwe fabriek in Polen, die is gespecialiseerd in eco-spellen. De drie kaartspellen verdienen het eco-game predicaat: voor de productie wordt gebruikgemaakt van FSC-materialen en biologisch afbreekbare inkt, lijm en plastic. Voor Polders: Flip & Write bleek een volledig eco-certificaat niet mogelijk, maar wel worden hier FSC-materialen voor gebruikt. Daarbij wordt de carbon footprint van de productie en vervoer naar Nederland gecompenseerd.

Polders: Flip & Write

De spelers kruipen in de huid van investeerders in de grote Hollandse polders van de Gouden Eeuw. Dit is een ‘flip & write’ spel, waarbij spelers gebieden tekenen en combineren met gebouwen om punten te scoren en opdrachten te voltooien. Voor interactie is gezorgd doordat de speelborden met de polders na het tekenen telkens worden doorgegeven. Dit zorgt voor tactische keuzes wanneer je moet blokkeren en wanneer je voor eigen gewin moet gaan. Polders: Flip & Write is een ontwerp van Inge van Dasselaar en Alexander Kneepkens, speciaal ontwikkeld voor de Board Game Geek roll & write contest. In deze wedstrijd won het spel de eerste prijs voor ‘beste thematisch spel’, ‘beste spelregels’ en werd tweede in de categorie ‘beste cover’. Het artwork is verzorgd door de Groningse illustrator Esther Wijdeveld. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 30-45 minuten.

Kobito

In Kobito verven de spelers regenbogen bij goudpotten om de punten op deze goudpotten te verdienen. Elke goudpot heeft een regenboog van een specifieke lengte nodig. Spelers kunnen met kobito’s (jokers) en vervangkaarten creatiever zijn met het maken van de regenbogen én kunnen in hun persoonlijk atelier regenbogen voorbereiden. Deze voorbereidingen geven extra kansen, maar ook extra risico. Kobito is een ontwerp van Robert Brouwer. Het spel is geschikt voor 3-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 20-30 minuten.

If It Fits

Kleine dozen, grote dozen, hoge dozen, schuine dozen en eigenlijk in elke vorm. Een kat weet zichzelf erin te krijgen. Vandaar het Engelse kattengezegde: if it fits, it sits. In If It Fits maken spelers dan ook dozen door verschillende kaarten aan elkaar te koppelen. Hierbij proberen zij zo veel mogelijk kattenspeeltjes van één soort in een doos met hun kat te krijgen en waterspuiten te omzeilen. If It Fits is een ontwerp van Adrie Drent. Het spel is geschikt voor 2-5 spelers en heeft een speelduur van 30 minuten.

Télos

In Télos strijden de spelers met hun Griekse Goden om slagen. Daarbij moeten ze voorkomen dat ze de laatste slag van een ronde winnen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, spelers moeten altijd een hogere kaart spelen dan wat al op tafel ligt. Kunnen zij dat niet? Dan moeten ze hun laagste kaart spelen. Zeus heeft hierbij een speciale rol, maar levert extra minpunten op als spelers de laatste slag met hem winnen. Télos heeft ook geavanceerde spelregels: hierbij heeft elk van de zes Zeuskaarten een extra functie, zodat spelers net een stukje extra controle hebben over het spel. Télos is een ontwerp van Adrie Drent. Het spel is geschikt voor 3-6 spelers en heeft een speelduur van 30 minuten.

Ten slotte

Later dit jaar komt de uitgever met een Kickstarter voor twee uitbreidingen van het bordspel Chartered.

Meer informatie: