Rol de berg op met Trek 12

De Belgische uitgever en distributeur Geronimo Games komt over een paar dagen met de Nederlandstalige editie van Trek 12. Dit roll & write dobbelspel is ontworpen door Bruno Cathala en Corentin Lebrat. In dit spel beklimmen de spelers verschillende bergen. Er zijn drie spelvarianten: de vlotte basisversie, de solitaire versie en de expeditieversie. Bij laatstgenoemde beklim je drie verschillende bergen en wordt er gaandeweg nieuw spelmateriaal ontsloten, dat bij de kennismaking nog in gesloten enveloppes is verstopt.

Een speler gooit twee zeszijdige dobbelstenen, een rode (1-6) en een gele (0-5). De spelers kiezen tegelijkertijd welke combinatie ze willen gebruiken: 1) de hoogste, 2) de laagste, 3) het verschil, 4) de som of 5) het product. De gekozen optie kruis je af op een tabel met vier velden voor elke optie. Het gekozen getal noteer je in een cirkel op jouw scorevel. De eerste is vrije keuze (thematisch een tikkie typisch), daarna moet de cirkel grenzen aan een eerder ingevuld getal. In de gemakkelijke cirkels mag je maximaal 12 noteren, in de moeilijke cirkels maximaal 6. Kun je niets noteren, dan kruis je een cirkel door.

De weg naar de winstpunten loopt langs twee sporen. Een klimlijn is een reeks unieke opvolgende getallen. Hiermee scoor je het hoogste getal, plus 1 punt voor elke andere cirkel in deze klimlijn. Een klimgebied is een groep van twee of meer cirkels met hetzelfde getal. Hiermee scoor je het getal plus 1 punt voor elke andere cirkel in dit gebied. Verder krijg je een bonus voor jouw langste klimlijn en voor jouw grootste klimgebied. Ten slotte zet je een kruis door alle cirkels die niet tot een klimlijn of klimgebied behoren. Elk kruis is drie strafpunten waard.

In de expeditieversie speel je drie beklimmingen. Daarmee verdien je reputatiesterren, door een minimale hoeveelheid punten te scoren, door de meeste punten te scoren en door het record van deze beklimming te verbreken. Na drie beklimmingen wint de speler met de meeste reputatie. In deze versie bemachtig je hulpkaarten door klimgebieden met de waarde 0, 1 of 2 te vormen. Deze kaarten tweaken de regels tijdens de klim; vlak voor de telling kun je ze afleggen om extra punten te verdienen. In deze versie is het ook nog mogelijk om het materiaal uit de gesloten enveloppen te ontsluiten (denk aan nieuwe kaarten of scorevellen voor een nieuwe beklimming).

In de solovariant speel je tegen de ervaren klimmer Max. Hij vult altijd dezelfde cirkel in als jij en kiest daarbij altijd de hoogste dobbelsteen. Aan het einde scoort hij op dezelfde wijze, met één uitzondering: de strafpunten zijn bij hem gewoon pluspunten.

Trek 12 is geschikt voor 1 of meer spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 15-30 minuten.

Trek 12 lijkt mij na de eerste kennismaking een aanwinst voor deze dobbelfamilie. Het keuzemechanisme voor het dobbelresultaat is een leuke vondst. Ik ga me ongetwijfeld ook vermaken met het gaandeweg ontsluiten van onbekend spelmateriaal. De basis is een toegankelijk en vlot roll & write spelletje, een genre waarmee ik plezier beleef en waarin ik graag nieuwe spelletjes ontdek.

Meer informatie: