Spiel des Jahres 2021: nominaties

De Jury Spiel des Jahres heeft vanmorgen de genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit de drie Duitse Spiele des Jahres van 2021 worden gekozen. Het Spiel des Jahres is commercieel gezien de belangrijkste spellenprijs ter wereld. De prijs wordt dit jaar voor de tweeënveertigste keer uitgereikt. Anno 2021 zijn er drie hoofdprijzen. Het beste kinderspel wordt op maandag 14 juni uitgeroepen tot Kinderspiel des Jahres. Het beste familiespel wordt op maandag 19 juli uitgeroepen tot Spiel des Jahres. Het beste ‘kennersspel’ wordt op dezelfde dag verheven tot Kennerspiel des Jahres.

De genomineerden voor het Spiel des Jahres 2021 zijn:

  • Die Abenteuer des Robin Hood, ontworpen en geïllustreerd door Michael Menzel, uitgegeven door Kosmos. Een veelzijdig verhaalgestuurd spel voor 2-4 spelers vanaf tien jaar.
  • MicroMacro: Crime City, ontworpen door Johannes Sich, geïllustreerd door Johannes Sich, Daniel Goll & Tobias Jochinke, uitgegeven door Edition Spielwiese & Pegasus Spiele (bij ons door White Goblin Games). Een visueel detectivespel voor 1-4 spelers vanaf tien jaar.
  • Zombie Teenz Evolution, ontworpen door Annick Lobet, geïllustreerd door Nikao, uitgegeven door Scorpion Masqué. Een humoristische reddingsmissie voor 2-4 spelers vanaf acht jaar.

Op de rode Empfehlungsliste staan dit jaar vijf aanbevolen familiespellen: Biss 20 van Lena Burkhardt & Günter Burkhardt (Drei Magier), Chakra van Luka Krleža (Game Factory), Punktesalat van Molly Johnson, Robert Melvin & Shawn Stankewich (AEG/Pegasus Spiele), Switch & Signal van David Thompson (Kosmos) en The Key: Sabotage im Lucky Lama Land van Thomas Sing (Haba).

De genomineerden voor het Kennerspiel des Jahres 2021 zijn:

  • Die verlorenen Ruinen von Arnak, ontworpen door Michaela Štachová & Michal Štach, geïllustreerd door : Jiří Klus, Ondrej Hrdina, Jakub Politzer, František Sedláček, Milan Vavroň, uitgegeven door CGE/Heidelbär Games (bij ons White Goblin Games). Een avontuurlijke ontdekkingsrace voor 1-4 spelers vanaf twaalf jaar.
  • Fantastische Reiche, ontworpen door Bruce Glassco, geïllustreerd door Octographics, uitgegeven door Strohmann Games. Fantasievol kaarten combineren voor 2-5 spelers vanaf tien jaar.
  • Paleo , ontworpen door Peter Rustemeyer, geïllustreerd door Dominik Meyer, uitgegeven door Hans im Glück (bij ons 999 Games). Overlevingsstrijd in de steentijd voor 2-4 spelers vanaf tien jaar.

Op de grijze Empfehlungsliste staan dit jaar vier aanbevolen spellen: Aeon’s End van Kevin Riley (Indie Boards & Cards/Frosted Games/Pegasus Spiele), Riftforce van Carlo Bortolini (1 More Time Games), Gloomhaven: Die Pranken des Löwen van Isaac Childres (Cephalofair Games/Feuerland) en Wasserkraft van Tommaso Battista & Simone Luciani (Cranio Creations/Feuerland).

De genomineerden voor het Kinderspiel des Jahres 2021 zijn:

  • Dragomino, ontworpen door Bruno Cathala, Marie Fort & Wilfried Fort, geïllustreerd door Maëva da Silva & Christine Deschamps, uitgegeven door Pegasus Spiele. Een draakachtig legspel voor 2-4 spelers vanaf vijf jaar.
  • Fabelwelten, ontworpen door Marie Fort & Wilfried Fort, geïllustreerd door Eugene Smolenceva & Irina Pechenkina, uitgegeven door Lifestyle Boardgames. Een fabelachtig verhalenspel voor 2-6 spelers vanaf vijf jaar.
  • Mia London, ontworpen door Antoine Bauza & Corentin Lebrat, geïllustreerd door Nikao, uitgegeven door Scorpion Masqué. Een spannend detectivespel voor 2-4 spelers vanaf vijf jaar.

Op de blauwe Empfehlungsliste staan dit jaar zeven aanbevolen kinderspellen: Hipp Hopp Hippo van Anna Oppolzer & Stefan Kloß (Schmidt), Inspektor Nase van Reinhard Staupe (NSV), Käpt’n Kuller van Kirsten Hiese (Schmidt), Memo Friends (Goula), Swip Sheep van Yann Dupont (Djeco), Tapikékoi? van Romaric Galonnier & Laurent Toulouse (Djeco) en Traumfänger van David Franck en Laurent Escoffier (Space Cow).

Op de rode lijst had ik Robin Hood en Crime City verwacht, het derde spel ken ik niet. Ik heb dit jaar geen rode favoriet, Robin Hood lijkt mij de grote kanshebber. Op de grijze lijst had ik Arnak en Paleo verwacht, ook hier ken ik het derde spel niet. Ik heb een muntje opgegooid voor mijn grijze favoriet, omdat ik beide spellen zeer waardeer. Het is Paleo geworden. Ik heb geen mening over de blauwe lijst, ik doe bijna niets met kinderspellen.

Leuk weetje: Antoine Bauza maakt kans op een Spiel des Jahres Triple. In 2011 won hij met 7 Wonders het Kennerspiel de Jahres, in 2013 met Hanabi het Spiel des Jahres en dit jaar doet hij mee voor het Kinderspiel des Jahres.

Meer informatie: