Uwe Rosenberg’s dierentuin

White Goblin Games heeft deze week een nieuw legspel van Uwe Rosenberg uitgebracht. In New York Zoo moet iedere speler zijn eigen tableau vullen met polyvormige tegels in verschillende formaten (4-7). Deze tegels zijn de dierenverblijven van jouw dierentuin. In elk verblijf mag je één van de vijf diersoorten onderbrengen (mooie houten meeples van flamingo’s, kangoeroes, pinguïns, stokstaartjes en poolvossen). Jouw tableau bestaat uit twee delen: de velden die je moet vullen met tegels en een paar stallen waarin je telkens een enkel dier kunt onderbrengen. Je begint het spel met twee dieren in jouw stallen.

De tegels/dierenverblijven en jouw nieuwe dieren worden aangeboden via het centrale speelbord. Daar liggen aan het begin drie tegels naast elk tegelveld, de dieren zijn afgedrukt op het bord. De actieve speler verplaatst de olifant 1-4 velden (bij 3/5 spelers 1-3 velden). Afhankelijk van het gekozen veld voer je de hoofdactie uit. Op een tegelveld neem je de bovenste tegel van die stapel en leg je deze op jouw tableau. Vervolgens plaats je één of twee eigen dieren van dezelfde soort op deze tegel. Neem deze uit je stal en/of vanaf andere tegels. Op een dierenveld neem je de twee afgebeelde dieren uit de voorraad en plaats je deze meteen in een eigen stal of op een tegel (leeg of met dezelfde diersoort). Wanneer je één dier op een tegel plaatst, mag je eenzelfde dier vanuit een stal op de tegel bijplaatsen.

Wanneer de olifant een voortplantingsveld heeft gepasseerd, vindt na de beurt van de actieve speler voor alle spelers een voorplanting plaats in de afgebeelde diersoort. Iedere speler mag in max. twee verblijven, waar twee of meer exemplaren van deze diersoort staan, één exemplaar bijplaatsen. Ook nu mag je eenzelfde dier vanuit een stal op de tegel bijplaatsen. Bij twee en drie spelers volgt nog een extra voortplanting met een diersoort naar keuze.

Wanneer een verblijf volledig is gevuld, neem je alle dieren van de tegel. Je mag er één in een lege stal plaatsen, de rest gaat naar de voorraad. Neem een attractietegel naar keuze en leg deze meteen in je dierentuin. Deze tegels hebben verschillende formaten (1-8). Met de schaarse grote tegels zet je grote stappen richting het einddoel, met de kleintjes kun je anders onmogelijke hoeken en gaten vullen.

Het spel eindigt wanneer een speler zijn tableau volledig met tegels heeft gevuld. Gebeurt dit door zijn hoofdactie, dan heeft hij gewonnen. Gebeurt dit door een voortplanting, dan wint de speler met de meeste dieren.

New York Zoo is geschikt voor 1-5 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ong. 30 minuten. Bij twee spelers haal je deze speelduur alleen met de meegeleverde variant.

De opbouw van de regels is voor verbetering vatbaar, maar na een tweede keer lezen waren de onduidelijkheden opgelost en konden we aan de slag. De eerste inhoudelijke indruk is positief. Puzzelen met tegeltjes valt hier sowieso in de smaak. Verder kun je sturen op/spelen met het aanbod voor je medespelers. De keuzes van de volgende speler worden beperkt door waar jij de olifant neerzet. Ook leuk is de afweging tussen het snel vullen met grote tegels en de groei van jouw populatie, om daarmee toegang te krijgen tot de attracties. Het spel is prachtig uitgevoerd, met uitzondering van de te dunne tableaus, die al kromtrekken wanneer je ernaar kijkt.

Meer informatie: