Winnaars Gouden Ludo 2020

De Vlaamse spellenprijs Gouden Ludo is een bijzondere publieksverkiezing. Er wordt gestemd door (leden van) spellenclubs, waardoor er als het ware een grote jury achter deze prijs zit. Deze mooie werkwijze had in 2020 uiteraard last van de COVID-beperkingen. Spelen in clubs is er al een jaar niet meer bij en de traditionele uitreiking op de beurs Spel viel ook nog in het water. Onze zuiderburen zijn de moed niet verloren en hebben met enige vertraging toch een 2020 editie van de spellenprijs georganiseerd. De uitslag is deze week in stapjes bekendgemaakt, ik houd het simpel en overzichtelijk bij één bericht.

Het briljante coöperatieve kaartspel De Crew wint de prijs voor het beste familiespel. De Crew is ontworpen door Thomas Sing, geïllustreerd door Marco Armbruster en wordt uitgegeven door 999 Games. De andere genomineerden waren Tiny Towns (White Goblin Games) en De Zoektocht naar El Dorado (999 Games).

Het worker placement bordspel Architecten van het Westelijk Koninkrijk wint de prijs voor het beste expertspel. Dit spel is ontworpen door Shem Phillips en Sam Macdonald, geïllustreerd door Mihajlo Dimitrievski en wordt uitgegeven door White Goblin Games. De andere genomineerden waren Fuji Koro (Game Brewer) en The Magnificent (Jumping Turtle Games).

Commentaar: beide winnaars vielen in Nederland ook in de prijzen, de Crew heeft ook internationaal hoge ogen gegooid. Op zich mooie winnaars, maar ik vind het toch een beetje jammer dat onze Vlaamse speelvrienden voor de expertprijs niet voor de The Magnificent hebben gekozen.

Meer informatie: