6th Sense bij Jumbo

Bij de Nederlandse uitgever Jumbo verscheen onlangs het kaartspel 6th Sense, een Boerenbridgevariant van de Nederlandse spelauteur en cabaretier Robert Brouwer. Het spel bevat 70 speelkaarten, met de waarde 1-14 in vijf kleuren. Hoe de kaarten precies zijn verdeeld, kan ik uit de regels niet opmaken. Zo kan ik de rode 0/X-kaart niet plaatsen in het hiervoor genoemde bereik. Iedere speler krijgt 11-15 handkaarten, afhankelijk van het spelersaantal. De bovenste kaart van de resterende stapel bepaalt de troefkleur. Je speelt 4-6 rondes, afhankelijk van het spelersaantal.

Je bekijkt je kaarten en legt één gekozen handkaart gedekt op tafel om aan te geven hoeveel slagen je deze ronde denkt te halen. De waarde van deze kaart is jouw voorspelling van de hoeveelheid te behalen slagen. De kaartregels zijn standaardkost: uitkomen, verplicht kleur bekennen, wat anders spelen als je dit niet kunt. De hoogste troef wint de slag, zonder troef wint de hoogste kaart van de gevraagde kleur. De winnaar van de slag komt uit.

Er zijn een paar speciale kaarten. De (0/X) blokkeerkaart kun je op twee manieren spelen: als nul of om een andere kaart te neutraliseren. Bij de omkeerkaart (4) wint de laagste kaart de slag. De 6-kaart speel je als 6 of 9. Als je uitkomt met een 8, mag je na afloop van de slag de voorspelling van de winnaar bekijken. Spelen één of meer spelers een 12, dan mag de winnaar de gewonnen slag splitsen en als twee slagen op zijn scorestapel leggen. Nadat alle slagen zijn gespeeld, tonen de spelers hun voorspellingen. Heb jij jouw slagen goed voorspeld, dan krijg je evenveel punten als het getal op je voorspellingskaart. Bij een foute voorspelling krijg je één strafpunt voor elke slag die je ernaast zit. Nadat alle rondes zijn gespeeld, wint de speler met de meeste punten.

6th Sense is geschikt voor 2-6 spelers vanaf tien jaar en heft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

6th Sense lijkt mij op het eerste gezicht een leuke variant voor liefhebbers van varianten op Boerenbridge. Ik ben zelf zo’n grote fan van de klassieker Wizard (met meer dan duizend potjes achter de kiezen), dat ik niet zit te wachten op varianten die extra grilligheid introduceren. Om deze reden komen spellen als Piraten Bridge en Oh Hell hier niet op tafel. Mijn zesde zintuig zegt me dat ik ook 6th Sense beter aan anderen kan overlaten, en die gaan er vast lol mee beleven.

Meer informatie: