Misdaden van de Goblins

White Goblin Games heeft het coöperatieve spel Micro Macro Crime City uitgebracht. Dit spel won vorige maand de As d’Or voor het beste Franse familiespel. Het speelveld is een papieren kaart (75 x 110 cm) van een stadje, waar de misdaad welig tiert. Je spreidt de kaart uit op een grote tafel of hangt hem – wat best handig is – aan de muur. De kaart is gevuld met piepkleine details. De hele kaart moet goed zichtbaar en bereikbaar zijn. Een goede verlichting is cruciaal. Een plastic “vergrootglas” helpt bij het bekijken van de details.

De spelers moeten in totaal zestien misdrijven, met een stijgende moeilijkheidsgraad, oplossen. Een zaak bestaat uit een setje kaarten met instructies. Een van de spelers is de hoofdinspecteur, die de kaartjes moet voorlezen. De startkaart schetst de zaak. Op de volgende kaarten vind je de opdrachten. Op achterkant staat de juiste oplossing met de coördinaten en een voor te lezen tekst met nuttige informatie (voor een pittiger pot kun je dit negeren). De oplossing is altijd een specifieke scene op de kaart. Hebben de spelers de juiste plek genoemd, dan leest de hoofdinspecteur de bijbehorende tekst. Zo niet, dan moeten ze eerst verder speuren (waarbij de hoofdinspecteur zich even gedeisd moet houden).

Micro Macro Crime City is een ontwerp van Johannes Sich. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 15-45 minuten per zaak.

Meer informatie: