Spicy

Het kaartspel Spicy speel je met een deck van honderd kaarten in drie kleuren. Per kleur zijn er drie setjes met de waarde 1-10, aangevuld met twee soorten jokers (kleur of getal). De startspeler speelt een gedekte kaart op tafel en noemt de kleur en de waarde. Bij deze eerste kaart is deze waarde verplicht beperkt tot 1-3. De volgende speler moet kiezen wat hij doet: passen & één kaart trekken, de vorige kaart betwijfelen of zelf een gedekte kaart spelen. Wanneer je een gedekte kaart speelt, moet je een hogere waarde van dezelfde kleur noemen. Na een tien moet de volgende speler een waarde van 1-3 met dezelfde kleur noemen.

Omdat de kaarten gedekt worden gespeeld, kun je er vrolijk op los liegen en bluffen. Maar dan komt het moment dat een medespeler jou niet meer gelooft. Deze speler moet eerst zeggen wat hij niet gelooft, de waarde of de kleur, pas daarna wordt de uitgedaagde kaart omgedraaid. Draait hij de kaart om zonder de waarde of kleur te noemen, dan verliest hij de uitdaging meteen. De winnaar van de uitdaging legt alle tot nu toe gespeelde kaarten op zijn eigen scorestapel. De verliezer van de uitdaging moet twee kaarten van de stapel trekken en een nieuwe stapel starten door één kaart te spelen. Wanneer jij jouw hand als eerste weet leeg te spelen, en je de eventuele uitdaging wint, krijg jij een trofeekaart van tien punten. Daarna trek je zes handkaarten en gaat het spel verder.

Het spel is voorbij wanneer één speler zijn tweede trofeekaart verdient, de drie trofeekaarten zijn verdeeld of de “einde-spelkaart” opduikt. Laatstgenoemde is aan het begin onderin de stapel gestoken. De speler met twee trofeeën is de winnaar. In de andere gevallen krijg je tien punten voor de trofee en één punt per gewonnen kaart en wint de speler met de meeste punten.

Het spel bevat ook nog een variant met kaartjes waarmee je de regels van de huidige pot een beetje kunt tweaken (bijv. “6” en “9” zijn uitwisselbaar, een kleurwissel naar rood enzovoort).

Ten slotte

Dit spel heeft het nodig dat de spelers een beetje lef hebben en niet alleen maar braaf passen en een kaartje trekken. Liegen is hier leuk, omdat het de spanning verhoogt. Liegen is hier dankbaar, omdat je hierdoor de ruimte krijgt om je hand te managen. Liegen is relatief veilig , omdat je wegkomt met een kleurleugen als het getal maar klopt en omgekeerd. Wanneer de aflegstapel groeit, nemen belang en spanning toe. Dan gebeurt het regelmatig dat iemand de bovenste kaart zo fanatiek uitdaagt, dat hij de dubieuze kaart al heeft omgedraaid voordat hij kleur of getal heeft gezegd. Niet verstandig, wel vermakelijk.

Spicy is volgens de uitgever geschikt voor 2-6 spelers. Na een eerste proefpot had ik geen behoefte om het nogmaals als tweepersoonsspel te spelen. Het werkt met twee spelers, maar ik leg dan liever wat anders op tafel. Deze recensie is gebaseerd op leuke potjes met drie of vier spelers. Met vijf en zes spelers heb ik Spicy door COVID-beperkingen niet kunnen spelen.

Ik ben geen fan van liegspelletjes uit het public domain, maar Spicy heeft voldoende pit aan boord om het ook voor mij leuk te maken. Een luchtig tussendoortje waar het speelplezier vanaf spat.

Deze recensie is gebaseerd op de Duitse editie van HeidelBär Games. Ik ben niet bekend met het materiaal en de regels van de Nederlandse editie.

Auteur: Zoltán Gábor
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSMLuding
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: ong. 15 minuten