Een monumentale Kickstarter

De Nederlandse uitgever Keep Exploring Games heeft vandaag het bordspel Monuments opnieuw op Kickstarter gelanceerd. Monuments is een ontwerp van Martin Looij. Bij deze Kickstarter kun je kiezen voor drie versies. De luxe versie is nu, zonder extra kosten, voorzien van een solovariant, uitneembare trays en silk-screen bedrukte luxe houten tokens. De nog luxere versie bevat realistische grondstoffen. Daarnaast wordt een standaardeditie van het spel aangebonden. Wanneer je binnen de eerste 48 uur meedoet, krijg je een metalen kroon als startspelerstuk.

In dit spel speel je op een speelveld van 143 hexagons een oude beschaving (Grieken, Egyptenaren, Maya’s of Inca’s). Het spel kent geen tijdperken en technologische ontwikkelsporen. In Monuments ligt de focus op de bouw van jouw monument. Dit is een grote miniatuur (tot 15 cm hoog) van Tikal, Machu Picchu, de Vuurtoren van Alexandrië of de Colossus van Rhodes, die de 1-4 spelers in vijf lagen moeten opbouwen. De uitdaging zit erin dat voor elke hogere laag de drie vereisten steeds moeilijker worden. Je moet een aantal grondstoffen inleveren, een aantal landvakjes controleren en een aantal werkers opofferen. Omdat de vereiste hoeveelheid landvakjes toeneemt, komen de spelers steeds dichter bij elkaar in de buurt.

Het spel heeft een overzichtelijke actiemotor met weinig downtime. Iedere speler heeft dezelfde tien actiekaarten, die je in de loop van het spel kunt upgraden. Als je aan de beurt bent, doe je slechts één ding. Of je speelt één handkaart, voert de afgebeelde actie uit en legt de kaart af. Of je neemt al jouw afgelegde kaarten terug op de hand.

Het spel eindigt na de ronde waarin een speler zijn monument afbouwt, de speler met de meeste punten wint het spel. Het spel duurt ongeveer 60-120 minuten (30 minuten per speler), afhankelijk van de ervaring en de mate van competitie aan het einde van het spel.

De Kickstarter loopt tot vrijdag 2 april. Het spel zal naar verwachting in oktober verschijnen, maar dit hangt o.m. af van het doorgaan van Spiel.

Meer informatie: