Abacusspiele: voorjaar 2021

De Duitse uitgever Abacus heeft onlangs het behendige dobbelspel Rolling Dice uitgeleverd. Iedere speler heeft vier zeszijdige dobbelstenen in zijn eigen kleur. De onderkant van de doos is het speelveld. Hierin wordt het speelbord geplakt (een door water omringde ijsschots), waarna de geperforeerde zijkant van de doos wordt verwijderd om de ingang van de dobbelarena te ontsluiten.

De actieve speler gooit zijn vier dobbelstenen via de ingang in de arena. Laat één van je stenen als scoresteen op de ijsschots liggen en haal de rest weg. Liggen al je stenen in het water, dan leg je de hoogste op het eerstvolgende vrije strafveld en haal je de rest weg. Wanneer iedereen heeft gegooid, worden de punten geteld. Ligt jouw scoresteen op het strafveld, dan krijg je deze ronde geen punten. Zo niet, krijg je punten voor de waarde van jouw scoresteen en de achter jou liggende scorestenen van medespelers. Je krijgt ook punten voor de waarde van alle scorestenen op het strafveld. Je krijgt bonuspunten wanneer je een visnet raakt en strafpunten wanneer je een gat in het ijs raakt.

Scorestenen op de ijsschots blijven daar liggen, de spelers krijgen voor de volgende ronde al hun andere stenen terug. Je speelt dan met drie of vier stenen. Bezit je in de nieuwe ronde al een scoresteen op de schots, dan markeer je deze even met een ring en moet je met jouw drie stenen de scoresteen overtreffen. Hiervoor heb je een hogere worp nodig, of moet je een steen verder op de schots zien te krijgen. Lukt dit, dan laat je een van de overtreffende stenen als nieuwe scoresteen liggen, haal je de rest weg en geef je de ring aan de volgende speler. Lukt dit niet of tik jij jouw scoresteen van de schots, dan leg jij jouw scoresteen ongewijzigd op het eerstvolgende vrije strafveld, geef je de ring door en haal je de rest weg. Tik je de scoresteen van een medespeler van de schots, dan mag die speler zijn steen (met de huidige waarde) ergens op de schots plaatsen.

Het spel is voorbij na de ronde wanneer een of meer spelers 75 c.q. 100 punten hebben gehaald. Rolling Dice is ontworpen door het ‘PAKK Team’ (Peter Wichmann, Albrecht Werstein, Karl-Heinz Schmiel en Klaus Zoch), geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Andere voorjaarreleases van Abacus zijn:

Meer informatie: