Een topjaar voor 999 Games

Ik heb van de week even gechat met Michael Bruinsma, de eigenaar van 999 Games. Het gebroken boekjaar eindigt pas deze maand, maar het is overduidelijk dat deze uitgever in 2020 een topjaar heeft gedraaid. In de historie van 999 Games was 2000 een legendarisch jaar, door de toenmalige Pokémonhype. In 2020 hebben ze zichzelf overtroffen. Nu zonder hype, maar op basis van een sterk assortiment met spellen, puzzels en speelgoed. En uiteraard ook omdat de aan huis gekluisterde bevolking massaal op zoek ging naar vermaak op de eettafel.

mijn laatste ontmoeting met Michael, een paar maanden voor de komst van COVID-19

Toppers in 2020 waren vanzelfsprekend bekende klassiekers als Regenwormen, Catan en 30 Seconds, maar ook recentere titels als Keer op Keer, Clever, Wingspan en El Dorado deden het erg goed. Laatstgenoemde is een geweldig leuk spel, maar het zal ook hebben geholpen dat het spel voor drie tientjes in de winkels ligt. Dit is een prijsniveau van zo’n tien jaar geleden. In 2021 flikken ze dit weer met My City, een veelbelovende nieuwe titel. Dit jaar zijn ze sowieso fanatiek uit de startblokken geschoten, de hoeveelheid nieuwe releases voor de komende maanden is indrukwekkend.

De pandemie heeft overigens niet alleen de vraag naar spellen doen toenemen, ik hoor van meerdere uitgevers dat de logistieke uitdagingen zijn meegegroeid. De spelfabrieken plannen met termijnen van zes maanden of langer, zeecontainers zijn momenteel schaars en waanzinnig duur. Een tussendoortje inplannen of halverwege de rit opschalen is er niet meer bij.

De dertigste verjaardag van 999 Games kon afgelopen jaar helaas niet fysiek worden gevierd, maar door het hiervoor genoemde succes was het toch een feestelijk jaar. Het succes zal in 2021 ongetwijfeld doorgaan. Laten we hopen dat we later dit jaar weer kunnen aanschuiven bij de demotafels van 999 Games en andere uitgevers.