NSV voorjaar 2021

De Duitse uitgever Nürnberger-Spielkarten-Verlag heeft zijn nieuwe titels voor de eerste helft van 2021 aangekondigd. De ervaring leert dat sommige spellen van NSV na enige tijd ook opduiken bij White Goblin Games.

Hashi is een flip-and-write spel van Jeffrey D. Allers. Iedere speler krijgt een uitwisbare stift en een (dubbelzijdig) bordje met eilanden, met en zonder vlag. Iedereen noteert het cijfer 3 of 4 op een eiland zonder vlag, waarna de bordjes naar de linkerbuurman gaan. Van de 18 kaarten wordt er één blind verwijderd, de rest vormt de trekstapel. Elke ronde wordt een kaart gedraaid, waarna de spelers twee acties in volgorde of helemaal niet uitvoeren. A) noteer het afgebeelde cijfer op een vrij eiland. Een eiland met een vlag moet hiertoe met een brug verbonden zijn. Als er een of meer bruggen met het eiland zijn verbonden, moet het cijfer minstens gelijk zijn aan het aantal bruggen. B) Teken zoveel bruggen als op de kaart zijn afgebeeld. Elke brug moet beginnen naast een eiland met een cijfer. Bruggen mogen elkaar nooit kruisen, je mag er twee naast elkaar tekenen en het maximum per eiland is zes bruggen.

Waar doen we het voor? Degene die als eerste vier rode vlaggen heeft gevuld, krijgt 9 punten (laatkomers in volgende rondes 5). Bij de blauwe vlaggen doen we het voor 7/3 punten. Degene die als eerste zes voltooide eilanden verbindt, krijgt 8 punten (laatkomers 4). Elk voltooide eiland levert aan het einde nog 2 punten op. Het spel bevat een solovariant. Hashi is geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. [INFO]

Alles auf 1 Karte is een spel van Qwixx-bedenker Steffen Benndorf. Het spelmateriaal bestaat uit vier uitwisbare stiften, vijf dobbelstenen met gekleurde symbolen en dertig beschrijfbare kaartjes. Iedere speler begint met twee kaartjes, de rest vormt de trekstapel. De actieve speler gooit de stenen, mag stenen apart leggen en twee keer de rest opnieuw gooien. Daarna mag iedere speler het resultaat op één van zijn kaartjes noteren. Je vult de gekleurde rijen van links naar rechts. Je mag een kleur alleen noteren wanneer je alle stenen van die kleur gebruikt. Wanneer drie rijen op je kaart volledig zijn gevuld, wordt deze kaart geteld. Je noteert de naast de rij afgebeelde punten in het scoreveld. Een rij met een zon levert 2 extra punten op, beide zonnen zelfs 5 punten. Ten slotte leg je de getelde kaart apart en trek je een nieuwe kaart.

Het spel eindigt na de ronde waarin iemand zijn vierde kaart heeft geteld. Dan telt iedereen alle volle rijen op zijn onvoltooide kaarten (zonder zonbonus) en is de winnaar bekend. Alles auf 1 Karte is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. [INFO]

Würfelland Europa is een uitbreiding van Würfelland van Andreas Spies en Reinhard Staupe (bij ons bekend als Dobbelland). Deze set bevat acht nieuwe bordjes met Europese landen en is voorbij wanneer je vijf doelen hebt aangekruist.

De actieve speler gooit de dobbelstenen en kiest de kleur die hij straks wil aankruisen. Hij legt deze stenen apart en mag de rest opnieuw gooien, enzovoort. Gooi je dan niet de gekozen kleur, of besluit je te passen, ga je naar de volgende stap. In de tweede stap kiest de actieve speler een gebied in de gekozen kleur en moet hij voor elke dobbelsteen één gebiedsveld in die kleur aankruisen. Iedere medespeler mag één van de andere kleuren kiezen en op dezelfde wijze alle dobbelstenen van die kleur aankruisen. [INFO]

Inspektor Nase is een coöperatief kinderspel in de bekende “gele reeks” van Reinhard Staupe. Er liggen vijf kaarten met afbeeldingen op tafel. Via een dobbelsteen met symbolen geeft de actieve speler zijn medespelers een hint over de gezochte kaart. De medespelers overleggen en kiezen een niet gezochte kaart. In het ideale geval herhaal je dit tot er nog maar één kaart ligt, de gezochte. Dan heeft het team gewonnen.

Inspektor Nase is geschikt voor 2-5 spelers vanaf zeven jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. [INFO]

Ten slotte komt NSV met vier kleine spelletjes, die elk zijn verpakt in een zakje dat doet denken aan een boosterpack van een ruilkaartspel.

5 Minuten Puzzle is een spel van Steffen Benndorf. Iedere speler heeft een scoreblad met zeszijdige velden en rode en blauwe cirkels. Een zeszijdige dobbelsteen bepaalt welke, aan de rand van het vel afgebeelde vorm, je moet intekenen. Het startveld is vrij, daarna moet je altijd grenzen aan een gevuld veld. Je mag de vorm draaien en spiegelen. De vorm moet volledig passen. Een getekende vorm streep je door, je kunt elke vorm maar één keer tekenen. Je mag passen, maar dan moet je een vorm naar keuze doorstrepen. Na twaalf rondes is het spel voorbij. Niet gevulde velden leveren 1-3 minpunten op. De speler met de minste minpunten wint het spel.

5 Minuten Puzzle is geschikt voor 1-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 5 minuten. [INFO]

Go for Gold is een spel van Steffen Benndorf & Kaddy Arendt. Iedere speler heeft een scorevel met een eiland, waarop iedereen een verschillende starthaven aankruist. De actieve speler dobbelt, waarmee wordt bepaald hoeveel velden iedereen moet bewegen. Onderweg gepasseerde symbolen (schep en voet) noteer je op jouw vel. Je kunt een voet doorstrepen om je eigen dobbelresultaat te bepalen (1-6). Op een schatveld mag je dobbelen. Is de worp gelijk of hoger, noteer je de punten. Je kunt een schep doorstrepen om je worp te verhogen (1 punt per schep). Op een tempelveld (die nog niet door een medespeler is ontdekt) mag je dobbelen. Heb je minstens zoveel scheppen als je worp, dan noteer je de punten en streep je de scheppen door. Alle medespelers moeten deze tempel doorstrepen. Heb je te weinig scheppen, dan krijg je 1 strafpunt en blijft de tempel beschikbaar. In een lege haven stopt je beweging. Je kruist eenmalig een andere haven aan en gaat daar de volgende ronde verder. Het spel is voorbij wanneer iemand zijn zesde score heeft genoteerd of niemand meer kan scoren. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Go for Gold is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 10 minuten. [INFO]

Bunte Blätter is een spel van Jens Merkl & Jean-Claude Pellin. Iedere speler heeft een setje met vijf dubbelzijdige puzzelkaartjes, met op elke kant een configuratie van vier bladeren. Verder is er een stapel met 16 opdrachtkaartjes, waarop telkens 16 bladeren zijn afgebeeld. De opdracht wordt gedraaid, waarna de spelers met al hun puzzelkaartjes de opdracht moeten nabootsen (vier kaartjes op tafel, de vijfde erop). Je wint de opdrachtkaart wanneer je als eerste de opdracht vervult. Met drie opdrachtkaartjes win je het spel.

Bunte Blätter is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 10 minuten. [INFO]

Loot, Shoot, Whisky is een tweepersoonsspel van Moritz Dressler. Op tafel ligt een rij met vier saloonkaarten en een trekstapel. Er zijn verder zeven trefferkaarten en een kaart met een whiskyfles. Iedere speler heeft zes actiekaarten in zijn kleur. Met een lootkaart bemachtig je een saloonkaart, een shootkaart beschiet de tegenstander, een whiskykaart ontwijkt een schot. Elke ronde speel je in twee fasen in totaal vier actiekaarten uit om saloonkaarten te bemachtigen. In de eerste fase speel je telkens een gedekte actiekaart bij de twee saloonkaarten die het dichtst bij de stapel liggen. De saloonkaarten worden vanaf de stapel afgewikkeld. Hebben jullie dezelfde kaart gespeeld, gebeurt er niets. Whisky wint van shoot. Je neemt de whiskyfles van tafel of van je tegenstander. Had je de fles al, dan draai je ‘m om. Had je de fles al omgedraaid, win je het spel. Shoot wint van loot. Jij krijgt een trefferkaart, met de vierde treffer win je het spel. Loot wint van whisky. Jij neemt de saloonkaart. Afhankelijk van de saloonkaart krijg je een trefferkaart, de whiskyfles of een handvol nuggets. Met negen nuggets win je het spel. In de tweede fase herhaal je met je resterende actiekaarten dit ritueel. De volgende ronde start met nieuwe saloonkaarten en een volle hand met actiekaarten.

Loot, Shoot, Whisky is geschikt voor twee spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 5 minuten. [INFO]

Meer informatie: