999 Games: eerste kwartaal 2021

999 Games heeft deze week een overzicht van de nieuwe releases voor de eerste helft van 2021 gepubliceerd. Er zit weer veel moois in de pijpleiding, met voldoende diversiteit in spelsoorten en complexiteit. In dit bericht presenteer ik de releases van het eerste kwartaal. Neem de releasedatums met een korrel zout, deze uitgever zit er regelmatig een paar maanden naast.

In de eerste week van januari trappen ze af met een inhaalslag, met twee spellen die maanden geleden hadden moeten verschijnen.

Bij Reiner Knizia’s legacy bordspel My City bouwt iedere speler met polyvormige speelstukken een stad op zijn eigen bord. Een centrale stapel bepaalt welke vorm deze ronde moet worden gelegd. De legacy campagne bestaat uit acht hoofdstukken met telkens drie spellen. Gaandeweg worden onderdelen en spelregels toegevoegd. De keuzes en acties van de spelers gaan mee naar de volgende pot. De winnaar van elk spel verdient ontwikkelingspunten voor de campagne. Er komen gaandeweg meer manieren om deze punten te verdienen. Op de achterkant van het speelbord kun je een ‘normale’ versie spelen. [Info]

Aqualin is een tweepersoonsspel van Marcello Bertocchi.  Het speelbord toont een koraalrif met zesendertig velden. De zesendertig kunststof speelstenen tonen zes soorten zeedieren in zes verschillende kleuren. Deze stenen worden aan het begin geschud en gedekt op tafel gelegd. Zes open stenen vormen het gezamenlijke aanbod voor de spelers. Het is de bedoeling om grote groepen van gelijksoortige stenen te vormen. De ene speler doet dat met de kleuren, de andere speler met de diersoorten. De spelers zijn afwisselend aan de beurt en spelen door tot het speelveld volledig is gevuld. [Info]

Eind januari verschijnt Inka & Markus Brand’s De Legenden van Andor: Jonge Helden. Dit is een vereenvoudigde versie van het coöperatieve spel De Legenden van Andor. De spelers kruipen in de huid van een tovenaar, boogschutter, krijger of dwerg om Andor van het kwaad te verlossen. Door de vereenvoudigde spelregels en de kindvriendelijke illustraties is deze versie geschikt voor jongere spelers. Dit spel won vorig jaar de Deutsche Kinderspielepreis. [Info]

In februari wordt de bekroonde bag builder De Kwakzalvers van Kakelenburg uitgebreid met De Alchemisten. De naamgevers destilleren een toversoep, waarmee de spelers waardevolle bonussen en speciale vaardigheden kunnen bemachtigen. De set bevat verder twintig nieuwe waarzeggerijkaarten en twee nieuwe ingrediëntenboeken voor het narrenkruid. [Info]

In maart wordt Andy Daniel’s dobbelspel Chili Dice uitgerold. Je hebt zes dobbelstenen, waarmee je in maximaal dertig worpen de tien velden op jouw scoreblad moet vullen. Je gooit zes stenen. Elke steen heeft een eigen rode zijde. Wanneer je deze dobbelt, mag je de steen op een andere zijde draaien of mag je de rode bonus gebruiken. Je noteert je aantal worpen en de score op je blad. Je verdient punten met Yahtzee-achtige combinaties, waarbij rood een verdubbelaar of andere bonussen oplevert. [Info]

Bonfire is een stevig bordspel van Stefan Feld. Ik moet de fans van Anky teleurstellen, dit spel gaat niet over paarden. Bonfire is opgehangen aan een zweverig zwamverhaal over hoeders van het licht en vreugdevuren. Bij zo’n vage fantasy setting haak ik meteen af. Ik heb me daarom niet verdiept in de spelinhoud. De spelers verzamelen en volbrengen allerlei opdrachten, waarmee ze voordelen bemachtigen. Acties kies je door het nemen van actiefiches; er zijn zes soorten. Je verdient verreweg de meeste punten bij de eindtelling. [Info]

César Gómez Bernardino’s Silencio is een coöperatief kaartspel, waarbij de spelers niet mogen communiceren. Er zijn vier kaartkleuren. Het is de bedoeling zoveel mogelijk kaarten af te leggen. Elke nieuwe kaart moet hoger zijn dan de vorige van dezelfde kleur. Afhankelijk van het verschil tussen opeenvolgende kaarten activeer je effecten. Deze kunnen je helpen om veel kaarten uit te spelen. [Info]

20 Second Showdown is een partyspel voor 5-20 spelers. Eén speler is de scheidsrechter, de andere spelers verdelen zich over twee teams. Aan het begin van elke ronde zet de scheidsrechter de zandloper terug met een gelijke hoeveelheid zand in elke helft. De scheidsrechter draait de zandloper om en leest een kaart voor. Deze kaart bevat twee uitdagingen. Om te winnen, moet je het andere team dwingen om zonder zand te zitten. Dit doe je door jullie uitdagingen zo snel mogelijk af te ronden. Het spel bevat 400 uitdagingen. [Info]

Wizard: Het Dobbelspel is een ontwerp van de Nederlander Daan Kreek. In dit spel worden de symbolen en kleuren van het populaire kaartspel gebruikt. Er is ook een nar die jou kan helpen om strafpunten te voorkomen, de wizard doet dienst als joker en je verdient of verliest punten met juiste respectievelijk onjuiste voorspellingen. Het spel bevat zeven dobbelstenen (met de kleuren blauw, groen, geel en rood, een wizard en een nar). Voor een uitgebreide kennismaking verwijs ik je graag naar mijn recensie van de Duitse editie. [Info]

Inka & Markus Brand’s Keer op Keer Kids is een kinderversie van het dobbelspel Keer op Keer. De spelertjes helpen bij het voeren van de dieren in een dierentuin. Door met hun dobbelstenen de juiste kleuren te dobbelen, vullen ze de dierenverblijven op hun scoreblad en scoren ze punten. Wie een dierenverblijf als eerste vol heeft, scoort de meeste punten. [Info]

Coyote is een nieuwe versie van een blufspel van Spartaco Albertarelli uit 2003. Schat de waarde van de kaarten in het spel en breng een bod uit. Omdat niet alle kaarten de waarde prijsgeven, moet je bluffen. De volgende speler moet een hoger bod uitbrengen of jouw bod uitdagen. Word je uitgedaagd en heb je overboden, dan verlies je van de uitdager. Speciale kaarten beïnvloeden de waarde. Met een “spiekkaart” mag je geoorloofd spieken, als je daarna een hoger bod uitbrengt. [Info]

— wordt vervolgd —

Meer informatie: