25 jaar spellenwebsite

In december 1995 speelde ik een online spelletje op een bulletin board van de Amersfoortse provider Hacom. Door de winst bij dit spelletje werd ik getrakteerd op een gratis tijdelijk internetabonnement. In die kerstvakantie heb ik me verdiept in HTML en eind december 1995 stond mijn eerste homepage online.

Mijn eerste kennismaking met de internationale spellenhobby begon in 1979 met complexe multi-player spellen en wargames van Avalon Hill en SPI. Eind 1985 dook ik met mijn vriendengroep een paar jaar vol op het Nederlandstalige rollenspel Oog des Meesters. Na mijn eerste bezoek aan Spiel in 1989 bloeide de liefde voor het betere Duitse gezelschapsspel op. Ik ging Duitse spellen demonstreren op Ducosimbeurzen en het Spellenspektakel, lokte Michael Bruinsma van 999 Games naar Duitsland en maakte met andere Ducosimmers vertalingen zodat deze spellen ook door hem en andere Nederlandse speciaalzaken konden worden verkocht. Ik schreef voor het clubblad van Ducosim een Oostenwind column over Duitse spellen. In oktober 1995 bezocht ik Spiel voor het eerst met een perskaart. Het onderwerp voor mijn website was onvermijdelijk, ik ging onder de naam Speelpl@@ts over Duitse spelletjes schrijven.

In die tijd bestonden er nauwelijks websites over gezelschapsspellen. In Duitsland lanceerde Knut-Michael Wolf zijn Spielpl@tz, in de VS deed Ken Tidwell dat met The Game Cabinet. Ik vergeet er ongetwijfeld een paar, maar ik vermoed dat ik mijn webstekje eind 1995 wereldwijd tot de eerste pioniers mag rekenen.

Aan het begin bestond de website uit een handvol columns, enkele recensies, een paar links en een kort verslag van Spiel. In de loop van 1996 publiceerde ik de eerste nieuwsberichten over spellen, spellenprijzen en evenementen. Gaandeweg werd deze nieuwsvoorziening, in combinatie met de uitgebreide aandacht voor Spiel, het belangrijkste onderdeel van de site. Tijdens deze ontwikkeling veranderde de site een paar keer van naam en provider, om via Spelweb en Bordspel.com in 2012 te eindigen als Bordspeler.nl.

een krantenartikel uit 1998 (klik voor een leesbare versie)

Eind 2019 heb ik de nieuwsvoorziening op een laag pitje gezet. Ik wilde me vervolgens meer gaan richten op evenementen, recensies en blogartikelen. Mijn gevoel voor timing liet enigszins te wensen over; de heroriëntatie van de site is door de pandemie min of meer in de startblokken blijven staan. Ik heb dit jaar maar één openbaar spelevenement bezocht, de Ducosimbeurs in januari. Verder was ik present op de besloten bijeenkomst van de Nederlandse spellenprijs, waar op 19 september de genomineerden van 2020 werden gepresenteerd. In deze op 1,5 meter ingerichte en goed geventileerde zaal bleek maar weer eens hoezeer deze hobby voor mij draait om leuke interactie met enthousiaste mensen. Deze bijeenkomst was voor mij de eerste plezierinjectie van de NSP in 2020.

in januari konden we nog een zaal vullen met speelplezier

De gereduceerde nieuwsvoorziening en de in de kiem gesmoorde transitie naar een andere invulling van de site hadden een merkbaar effect op de berichtgeving. De hoeveelheid berichten is dit jaar gehalveerd ten opzichte van 2019. Alleen de maand oktober kende een opleving, omdat ik me heb vermaakt met en rond SPIEL.digital. Ook het aantal recensies bleef achter bij wat ik aan het begin van het jaar voor ogen had. Met de huidige sociale beperkingen is het lastig om spellen vaak genoeg te spelen voor een voldragen oordeel. Mijn huisgenoot is meer een binge watcher dan een speler, zodat ook de tweepersoonsspellen nauwelijks een vruchtbaar alternatief opleverden. Verder ben ik geen fan van online spelen, ik ben te zeer gehecht aan sociale interactie met echte mensen aan een echte speeltafel.

Deze sukkelende jaargang voelde niet als de opmaat naar de viering van de vijfentwintigste verjaardag van mijn website. Ik wilde het jubileum eigenlijk stilletjes laten passeren, om vanaf 2021 geruisloos weer wat actiever te worden (in het tempo waarmee de internationale spellenwereld langzamerhand stapjes naar ‘normale’ ludieke omstandigheden zal zetten).

(foto: Henk Rolleman)

Begin november bleken de mensen van de Nederlandse Spellenprijs er anders over te denken. Zij waardeerden mijn 25-jarige inzet voor de Nederlandse spellenscène met een bijzondere Nederlandse Spellenprijs. Dit was een complete, maar vooral ook erg leuke, verrassing. Ik ontvang deze waardering met veel plezier en dank. Dit was een mooie afsluiter van een vreemd spellenjaar.

Volgend jaar ga ik met plezier verder en hoop ik alsnog een leuke nieuwe invulling van de website te vinden. Ik verwacht in de eerste helft van het jaar nog geen spelevenementen, waardoor de beoogde versterkte focus op spelen buiten de deur noodgedwongen op zich laat wachten. Ik hoop dat er vanaf de zomer weer het een en ander mogelijk is, al houd ik ook in 2021 mijn hart vast voor de grote evenementen met internationale deelname.

Dank voor je aandacht. Ik wens je het beste voor 2021. Blijf gezond en blijf spelen!