Rollecate

Afgelopen najaar kwam HOT Games, in samenwerking met Gam’inBIZ, met een nieuwe Nederlandstalige editie van het kaartspel Rollecate. In dit spel rijden de spelers met de locomotief van het voormalige Nijmeegse Gofferttreintje. Je speelt met een deck met vijftig spoorkaarten (zesenveertig gewoon en vier beschadigd) en vijf chaoskaarten. De kaarten hebben een waarde van 1-4. Het spel bevat vier zeszijdige dobbelstenen, met vier treinwielen per steen. Het spel start met een beginspoor van vier goed aaneengesloten kaarten. Op de derde kaart begint de houten locomotief; deze rijdt alleen maar vooruit. Afhankelijk van het spelersaantal haal je 7-11 kaarten ongezien uit het spel. Iedere speler krijgt twee handkaarten.

De actieve speler trekt eerst één kaart van de stapel en voert daarna één van drie acties uit.

1) Pas en zet de trein indien mogelijk één kaart vooruit (hij kan nu niet ontsporen). Neem één strafkaart van het begin van het spoor en leg deze op jouw eigen aflegstapel. Wanneer deze strafkaart gelijk is aan de bovenste kaart van je aflegstapel, mag je beide kaarten lozen.

2) Spoorkaarten aanleggen. Leg één of meer handkaarten met hetzelfde cijfer goed passend aan de voorkant van het spoor. Het verschil tussen twee aangrenzende spoorkaarten mag nooit twee bedragen. Vervolgens gaat Rollecate rijden. De som van de gelegde kaarten bepaalt hoeveel dobbelstenen je moet gooien. Voor elk wiel gaat Rollecate één kaart vooruit. Passeer of eindig je op beschadigd spoor, dan moet je daarvoor sowieso één strafkaart pakken. Raast de trein voorbij het einde van het spoor, dan ontspoort hij. Dan laat je de trein op de laatste kaart staan en pak je het overschot aan strafkaarten. Aan het einde van je beurt moet je de verzamelde strafkaarten afleggen. Let dan goed op combinaties, want ook nu mag je beide kaarten uit het spel verwijderen wanneer je een strafkaart op een kaart met dezelfde waarde aflegt.

3) Chaoskaart(en) afleggen. Bij een gelijk getal mag je de bovenste kaart van je aflegstapel samen met de chaoskaart lozen.

Het spel is voorbij wanneer de laatste kaart is getrokken en deze speler zijn beurt heeft beëindigd. Dan legt iedere speler zijn handkaarten op zijn aflegstapel. Slim combineren en lozen is nu niet meer mogelijk. De waardes van de kaarten in jouw aflegstapel zijn jouw strafpunten. De speler met de minste strafpunten wint.

Het regelboekje sluit af met twee solovarianten.

Ten slotte

Rollecate biedt de spelers een ‘tegennatuurlijke’ drijfveer. Handmanagement is in dit spel het controleren van je stapel strafpunten. Daartoe houd je de ontwikkeling van het spoor in de gaten, om op het juiste moment de strafkaarten te bemachtigen waarmee je de grootste ellende uit je scorestapel kunt verwijderen. En je wordt helemaal vrolijk wanneer je tegelijkertijd een medespeler opruimpotentieel kunt ontzeggen. Dit gaat uiteraard gepaard met een portie geluk. Voor toegang tot de gewenste strafkaarten moet je passen of de trein laten ontsporen. In het laatste geval leveren de dobbelstenen niet altijd wat jij nodig hebt. Het zij zo, deze geluksfactor past bij dit spel.

Rollecate speelt lekker weg met alle aangegeven speleraantallen. Ik vind Rollecate een erg leuk tussendoortje, het speelt vlot en verfrissend anders.

Auteur: Michiel de Wit
Uitgever: HOT Games
Informatie: BGGBSMLuding
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ong. 15 minuten