Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2020

Zojuist zijn de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2020 bekendgemaakt. Door de corona-maatregelen zat een fysieke bijeenkomst er niet in, maar de NSP heeft dit prima opgevangen met een leuke en volwaardige online invulling. Dit is een compliment waard!

Deze jaargang is een bundeling van jubilea van sterspelers uit de Nederlandse spellenscene. White Goblin Games viert zijn tiende verjaardag, de Nederlandse Spellenprijs wordt voor de twintigste keer uitgereikt en 999 Games zorgt al dertig jaar voor speelplezier. Dit is op zich al drie felicitaties waard, maar laat ik de verkiezing niet vergeten.

Het beste familiespel van 2020 – Point Salad

Point Salad is een spel voor 2 – 6 spelers vanaf acht jaar, waarbij de spelers naar de markt gaan om groente te halen voor een lekkere salade. Vergeet daarbij de juiste recepten niet, want die bepalen de opbrengst. Wie maakt de beste puntensalade? Het spel is ontworpen door Shawn Stankewich, Molly Johnson en Robert Melvin en wordt uitgegeven door White Goblin Games.

De jury oordeelt over Point Salad: “Setjes verzamelen op talloze manieren. Eerst groentes verzamelen en daarna bijbehorende puntenrecepten scoren, of andersom? Of toch liever mixen? Houd in ieder geval in de gaten wat anderen nodig hebben! Een snel spel met interessante keuzes en behoorlijk wat interactie.”

De andere genomineerden in deze categorie waren De Zoektocht naar El Dorado en Menara (beide uitgegeven door 999 Games).

Het beste kennerspel van 2020 – De Crew

De Crew is een spel voor 2 – 5 spelers vanaf tien jaar, waarbij je met je bemanning op ruimtereis gaat. In dit coöperatieve kaartspel probeer je steeds uitdagendere missies te volbrengen door de juiste slagen bij de juiste spelers te krijgen. Alleen als het iedereen lukt de eigen opdrachten uit te voeren, slaagt de missie. Het spel is ontworpen door Thomas Sing en wordt uitgegeven door 999 Games.

De jury oordeelt over De Crew: “Als slagenspel herkenbaar, met extra elementen. Coöperatief, zonder directe communicatie. Regelmatig spannend tot de laatste slag. De grote verscheidenheid aan missies garandeert zowel een grote herspeelbaarheid als variabele moeilijkheidsgraad. Waar was dit spel al die tijd?”

De andere genomineerden in deze categorie waren De Taveernen van de Oude Stad (eveneens uitgegeven door 999 Games) en Tiny Towns (uitgegeven door White Goblin Games).

Het beste expertspel van 2020 – Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Architecten van het Westelijk Koninkrijk is een spel voor 1 – 5 spelers vanaf twaalf jaar, waarbij spelers indruk willen maken op de koning. Als architect kun je braaf meebouwen aan de kathedraal, maar andere gebouwen kunnen ook aanzien opleveren, zelfs als ze van bedenkelijke aard zijn. Aan het einde heiligt het doel namelijk de middelen. Het spel is ontworpen door Shem Phillips en Sam Macdonald en wordt uitgegeven door White Goblin Games.

De jury oordeelt over Architecten van het Westelijk Koninkrijk: “Een workerplacement waar je eigen arbeiders elkaar kunnen versterken, maar het risico lopen door een concurrent opgepakt te worden, betekent volop interactie. De dynamiek van het reputatiespoor met de bijbehorende voor- en nadelen maakt er een prachtig en origineel geheel van.”

De andere genomineerden in deze categorie waren Crown of Emara (uitgegeven door 999 Games) en Teotihuacan (uitgegeven door Jumping Turtle Games).

Mijn commentaar: de twintigste verjaardag van de Nederlandse Spellenprijs heeft drie winnaars opgeleverd waarmee je voor de dag kunt komen. Stuk voor stuk leuke en uitstekende spellen, die de prijs dubbel en dwars waard zijn. Ik feliciteer de uitgevers van harte met deze winst. Ik ben blij met de Nederlandse Spellenprijs, die brengt de Nederlandse spellenscene naar een hoger plan. Niet alleen door de inhoudelijke uitkomst van de verkiezing, maar ook door de manier waarop ze het organiseren en presenteren. Ik was twintig jaar geleden betrokken bij de start van de prijs, ik ben apetrots op het niveau dat ze anno 2020 op de mat leggen.

Bijzondere Prijs 2020 – Erwin Broens

En toen toverde de NSP een verrassing uit de hoge hoed. Terwijl ik in mijn werkkamer zat te broeden op een zakelijke tekst, kreeg ik een telefoontje van juryvoorzitter Niek Ederveen. Hij verraste mij volkomen met de mededeling dat ik een bijzondere prijs zou ontvangen voor mijn jarenlange bijdrage aan de Nederlandse spellenscene. Ik was zowaar even uit het veld geslagen, maar mijn blijdschap en dankbaarheid voor deze waardering is groot. Vooral omdat ik ‘m ontvang van mensen die ook zelf met passie en kennis van zaken aan de versterking van onze leuke hobby werken, mensen die ik waardeer en die me dierbaar zijn.

Foto: Henk Rolleman

De jury licht toe: “Erwin is altijd heel erg betrokken geweest bij de gebeurtenissen in het spellenwereldje, en schroomt daarbij niet om zowel lof als kritiek te geven wanneer hij dat verdiend acht. Hij heeft een uitgesproken mening en neemt daarbij geen blad voor de mond. Tegelijkertijd is hij bereid om mensen de weg te wijzen, beginnende uitgevers te helpen en initiatieven te ondersteunen. Zo heeft hij bij de landelijke spelvereniging Ducosim in zijn bestuursjaren de verenigingsbeurs naar de Jaarbeurs gebracht en stond hij in 2000 mede aan de wieg van de oprichting van de Nederlandse Spellenprijs.

Maar meer nog is hij bekend van zijn recensies en nieuwsberichten op zijn website Bordspeler.nl. De impact hiervan op de Nederlandstalige spellenwereld is bijzonder groot te noemen. Zowel beginnende als ervaren spelers komen dankzij Erwin bij de juiste informatie uit en verkrijgen nieuwe inzichten over deze mooie hobby. Het feit dat hij zonder onderbreking zijn webactiviteiten nu precies 25 jaar voor iedereen toegankelijk maakt, heeft de jury unaniem aangegrepen om hem deze Bijzondere Prijs 2020 toe te kennen.”

Meer informatie: