Zen Garden

In dit legspel van Mike Georgiou legt iedere speler zijn eigen Japanse tuin aan. Om aan het einde van het spel goed te scoren, doen ze dit doorlopend met een blik op het scorebord. Iedere speler heeft een eigen tableau met zestien velden, waarop hij in de loop van het spel tuintegels aanlegt. Rond de tuin loopt een geldspoor, waarop je met twaalf pegels start. De tuintegels worden aangeboden op een centraal voorraadbord, waarop aan het begin van elke ronde drie rijen met elk vier open tegels worden aangeboden. De tegels in de onderste rij zijn gratis, in de middelste rij kosten ze één geld, in de bovenste twee geld. Elke tuintegel heeft een mix van drie verschillende kenmerken: er zijn zes terreinsoorten (bijv. zand of water), vijf versieringen (bijv. een pagode of een kraanvogel) en drie wandelpaden (zand, hout of steen). Aan het begin bepaal je via een combinatie van scorebordjes op welke manieren en waarvoor je kunt scoren.

De actieve speler kiest één tuintegel, betaalt ervoor en legt hem in zijn tuin. Voordat je de nieuwe tegel aanlegt, mag je al jouw bestaande tegels als één groep horizontaal of verticaal verschuiven (zonder de onderlinge positie aan te passen). Vanaf de tweede tegel moet een nieuwe tegel altijd orthogonaal grenzen aan een bestaande. Wanneer je door het aanleggen een ‘rij’ met vier gelijke versieringen vormt, krijg je een bonus van drie geld. Wanneer alle spelers aan de beurt zijn geweest, eindigt de ronde, schuift de startspeler door en wordt het tegelaanbod vernieuwd. De onderste rij wordt dan afgelegd, de rest schuift door en de gaten worden aangevuld.

Wanneer de tuinen zijn gevuld, eindigt het spel met de puntentelling. Naast één punt voor elke overgebleven munt bepaalt de gekozen mix van scorebordjes hoe en waarvoor je scoort. Denk aan progressief oplopende punten voor gesloten wandelpaden en voor sets versieringen, punten voor bepaalde tegels, punten voor de meerderheid in een bepaalde soort. Er zijn vijf soorten scorebordjes. De eerste doet altijd mee, via de rest kun je spelen met scoremogelijkheden en complexiteit.

Ten slotte

Zen Garden levert in de kern een bekende spelbeleving. Tegels aanleggen met een optimale score voor ogen, dat kennen we allemaal wel. Wat dit spel leuk maakt is de combinatie van het beproefde, eenvoudige en toegankelijke basismechanisme met een scorepotentieel dat je zo complex kunt maken als je maar wilt. Reken maar dat het bij een gevuld scorebord een uitdaging is om de verschillende elementen goed te balanceren. Een fout geplaatste tegel kan je dan een hoop kosten. Wanneer ik met trage beslissers aan tafel zit, houd ik het scorebord daarom liever wat eenvoudiger. Ook al heb je je eigen tableau en heb je uit veel te kiezen, toch kun je het je niet permitteren om de plannen van je medespelers te negeren. Wanneer het om meerderheden gaat, is het opletten geblazen.

Zen Garden is een leuk en uitdagend legspel, dat mooi is uitgevoerd. Met vlotte spelers kun je het het spel in een half uur spelen. Zen Garden functioneert goed met de aangegeven speleraantallen; het is zelfs zeer geschikt als tweepersoonsspel. Zen Garden bevat Nederlandstalige spelregels. HOT Games distribueert het spel in Nederland.

Auteur: Mike Georgiou
Uitgever: Queen Games
Informatie: BGGBSMLuding
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ong. 35 minuten