Gam’inBIZ, een nieuwe Nederlandse uitgever

Op SPIEL.digital sprak ik Michiel de Wit van de Nederlandse uitgever Gam’inBIZ. Je herkent hem wellicht als de auteur van het kaartspel Rollecate, waarvan deze week een nieuwe Nederlandstalige editie is uitgegeven door HOT Games. Gam’inBIZ heeft voor SPIEL.digital een setje speelkaarten uitgebracht met afbeeldingen van beursreleases. Op de beurs presenteerde hij verder de Nederlandstalige edities van twee spelletjes die zijn geïllustreerd door de Nederlander Kristiaan der Nederlanden. Naast de spelinhoudelijke kwaliteit was dit voor Michiel reden om deze spellen naar Nederland te halen. Wild Cards is al verkrijgbaar, CuBirds wordt in december verwacht.

Bij CuBirds begint iedere speler met acht vogelkaarten op de hand. Op tafel liggen ook een paar rijen met vogelkaarten. In jouw beurt speel je een serie gelijke vogels aan het uiteinde van een rij. Ligt aan de andere kant van deze rij eenzelfde vogel, dan neem je de tussenliggende andere vogelkaarten op je hand. Wanneer je genoeg kaarten van één soort op je hand hebt, kun je een zwerm uitspelen en – afhankelijk van de zwermwaarde – een of twee kaarten aan je score toevoegen. Een grotere zwerm is gunstig, maar lang sparen is link. Wanneer iemand zijn hand leeg speelt, zijn je handkaarten weg en moet je acht nieuwe kaarten trekken. Het is de bedoeling om als eerste speler zeven verschillende soorten of twee soorten met minstens drie vogels te scoren.

CuBirds is een ontwerp van Stefan Alexander. Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Bij Wild Cards bieden de spelers op dierkaarten uit een open aanbod. In de biedfase speel je één gedekte handkaart: een habitatkaart om een dierkaart te bemachtigen, of een aanvulkaart om habitatkaarten af te leggen en je hand aan te vullen tot zeven habitatkaarten. De speler met de hoogste habitatkaart kiest als eerste een dier. Hiervoor moet je met habitatkaarten betalen, één minder dan je bod. Neem jij de eerste kaart van een diersoort, of heb je er minstens zoveel als de speler met de huidige meerderheid, dan krijg je de leiderkaart van deze diersoort. De een na hoogste bieder kiest vervolgens zijn dier, enzovoort. Je verdient extra winstpunten wanneer je biedt en betaalt met uitsluitend kaarten met de natuurlijke habitat van het dier. Kan of wil je geen dierkaart pakken, dan neem jij jouw bod terug op je hand en mag je twee habitatkaarten trekken. Een leiderkaart levert je voordelen op (extra punten, meer handkaarten, een gelijke stand winnen enzovoort). Aan het einde krijg je punten voor jouw twee grootste diersoorten (2 resp. 1 per kaart), leiderkaarten en de tussentijds verdiende fiches.

Wild Cards is een ontwerp van Ferdinand Schnitzler. Het spel is geschikt voor 3-5 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20-30 minuten.

Meer informatie: