Spelauteurs Prijs Nederland 2019

Alexander Kneepkens, een van de mensen achter Jolly Dutch, heeft de Spelauteurs Prijs Nederland 2019 gewonnen. In de finaleronde kreeg hij de meeste stemmen van de vakjury. De overige genomineerden waren Hurby Donkers, Lee D’Arcy, Michiel de Wit en Pepijn van Loon.

De Spelauteurs Prijs Nederland (SPN) is een prijs voor de beste Nederlandse spelauteur van het jaar. De SPN is een initiatief van Het Spellenmaakgilde en is dit jaar voor het eerst uitgereikt. Meer informatie over de prijs is te vinden op de website van Het Spellenmaakgilde

Quote van de jury: “Alexander Kneepkens heeft met Chartered: The Golden Age een mooi spel afgeleverd, wat zowel visueel als speltechnisch goed in elkaar steekt. De regels zijn relatief makkelijk te leren, waardoor je al snel in het spel gezogen wordt. Daarnaast zit Alexander niet stil en is alweer druk bezig nieuwe spellen en projecten op poten te zetten, wat we als spelliefhebbers natuurlijk van harte aanmoedigen.”

Alexander heeft tevens de ‘Nieuwkomersprijs’ voor de beste nieuwe spelauteur gewonnen.

De oeuvreprijs gaat dit jaar naar Corné van Moorsel. De oeuvreprijs gaat jaarlijks naar een auteur die veel heeft betekend voor de Nederlandse spellenwereld en een voorbeeld is voor andere auteurs. Corné van Moorsel maakt al ruim 20 jaar spellen die hij vooral uitgeeft via zijn eigen uitgeverij Cwali. Hiermee is hij zowel nationaal als internationaal succesvol. Zijn spellen zijn regelmatig genomineerd voor aansprekende internationale prijzen, zoals dit jaar nog voor het Spiel des Jahres voor het spel Nova Luna, waarvan Corné coauteur is.

Commentaar: deze nieuwe spellenprijs is een mooi initiatief, als versterking van de inspanningen van het Spellenmaakgilde, als stimulans voor spelauteurs en als nieuwe bouwsteen van een versterkte Nederlandse spelcultuur. Ik vind het mooi dat de relatieve nieuwkomer Alexander bij deze aftrap in het zonnetje is gezet. Hij is van start gegaan met een prima spel, de waardering is verdiend. Ik vind het nog mooier dat de veteraan Corné van Moorsel hier wordt gewaardeerd. Hij was ‘mijn eerste echte spelauteur’ toen ik in de jaren negentig de Ducosimbeurzen organiseerde. Hij was een meerwaarde voor die beurzen. Mijn waardering is in de jaren erna alleen maar gegroeid. Al vind ik het jammer dat hij de uitstraling van zijn uitgeverij te grabbel gooit door stronteigenwijs en betweterig geleuter over covid-19 vanaf zijn zakelijke Twitteraccount de wereld in te gooien.

Meer informatie: