Spicy: liegen met pit

999 Games heeft deze week het kaartspelletje Spicy uitgebracht. Dit spel speel je met een deck van honderd kaarten in drie kleuren. Per kleur zijn er drie setjes met de waarde 1-10, aangevuld met kleurjokers en waardejokers. De startspeler speelt een gedekte kaart op tafel en noemt de kleur en de waarde. Bij deze eerste kaart is de waarde verplicht beperkt tot 1-3. De volgende speler moet kiezen wat hij doet: passen & één kaart trekken, de vorige kaart betwijfelen of zelf een gedekte kaart spelen. Hij moet daarbij een hogere waarde van dezelfde kleur noemen. Na een tien moet de volgende speler weer een waarde van 1-3 met dezelfde kleur noemen.

Omdat de kaarten gedekt worden gespeeld, kun je er vrolijk op los liegen en bluffen. Maar dan komt het moment dat een medespeler je niet meer gelooft. Deze speler moet eerst zeggen wat hij niet gelooft, de waarde of de kleur. Pas daarna wordt de uitgedaagde kaart omgedraaid. De winnaar van de uitdaging legt alle tot nu toe gespeelde kaarten op zijn eigen scorestapel. De verliezer van de uitdaging moet twee kaarten van de stapel trekken en een nieuwe stapel starten door een kaart te spelen. Wanneer jij jouw hand als eerste weet leeg te spelen, en je niet een eventuele uitdaging verliest, krijg jij een trofeekaart van tien punten. Daarna trek je zes handkaarten en gaat het spel verder.

Het spel is voorbij wanneer één speler zijn tweede trofeekaart verdient, alle drie trofeekaarten zijn verdeeld of de “einde-spelkaart” opduikt. De speler met de meeste punten wint.

Spicy is een ontwerp van Győri Zoltán Gábor. Het spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten. Het spel bevat ook nog een variant met kaartjes waarmee je de regels van deze pot kunt tweaken.

Eerste indruk: ik heb de Nederlandse editie niet in mijn handen gehad (ik krijg tegenwoordig niet of nauwelijks informatie van 999 Games), maar heb me de afgelopen weken kostelijk vermaakt met mijn Duitse exemplaar. Vooraf had ik mijn twijfels, ik ben namelijk geen fan van liegspelletjes uit het public domain. Maar Spicy heeft voldoende pit aan boord om het ook voor mij leuk te maken. Tussen de leugens door krijg je voldoende ruimte om je hand te managen. Je komt immers weg met een kleurleugen wanneer het getal maar klopt en omgekeerd. Hier spat het speelplezier vanaf.

Meer informatie: