Hot Potato!

De Nederlandse uitgever Jolly Dutch heeft op 13 oktober 2020 een Kickstarter gelanceerd voor het nieuwe kaartspel Hot Potato!. De uitgever stuurde me een paar weken daarvoor een speciale pre-Kickstarter uitvoering van het spel, die speltechnisch gelijk is aan de in 2021 verwachte editie (waarin het materiaal op onderdelen nog zal verbeteren). Ik heb deze versie een paar keer gespeeld, zodat ik nu al deze recensie kan presenteren.

Bij dit spel van Adrie Drent en Thijs Roem heeft iedere speler een identieke starthand met zes aardappelkaarten. Elke aardappel heeft een eigen symbool, een eigen effect en een erg leuke tekening. Er is verder een centrale trekstapel met ontmoetingskaarten. Op elke ontmoetingskaart is een rangorde van aardappelsymbolen afgebeeld. Aan het begin krijgt iedereen de drie bovenste ontmoetingen te zien, die daarna gedekt geschud op de trekstapel worden gelegd.

Aan het begin van elke ronde speelt iedereen één gedekte aardappel, die daarna worden omgedraaid. Jouw gespeelde kaarten ben je kwijt tot jij jouw hand leeg hebt gespeeld. Nadat alle aardappels zijn omgedraaid, wordt de bovenste ontmoetingskaart getoond. De afgebeelde rangorde bepaalt hoeveel elke aardappelkaart waard is. De speler(s) met de hoogste waarde krijgt/krijgen één winstpunt. De eerste speler die tien winstpunten behaalt, is de winnaar.

Iedere speler die geen punt heeft gekregen, mag het effect van zijn aardappelkaart gebruiken. De A-peeling Potato laat jou de bovenste drie ontmoetingskaarten bekijken, die daarna gedekt geschud op de trekstapel worden gelegd. Met de Couch Potato mag jij jouw aflegstapel met aardappelkaarten meteen weer op de hand nemen. Met de Potato Potato mag je meteen een tweede aardappel spelen (na de onthulling van de aardappels, maar voor de onthulling van de ontmoetingskaart). Met de Rambotato verplaats je de “hot potato” naar een medespeler. Deze pestkaart zorgt ervoor dat de bezitter – behalve de Robotato – geen effecten mag spelen (punten scoren kan nog wel). De Robotato beschermt je de volgende ronde tegen de effecten van je medespelers. De Sweet Potato verdubbelt je punt als je de volgende ronde wint.

Ten slotte

Hot Potato! valt allereerst op door de illustraties, de tekenaar heeft er echt wat leuks van gemaakt. Inhoudelijk is het een vlot, luchtig en grillig spelletje. Bij het binnenhalen van de winstpunten komt een flinke portie geluk kijken, omdat de andere biedkaarten en de kaart waarop je biedt meestal onbekend zijn. Omdat je bij een nulscore het effect mag gebruiken, word je af en toe op een leuke manier getroost voor je pech. Als liefhebber van kaartspellen, die worden gedreven door invloed en handmanagement, behoor ik niet tot de primaire doelgroep van dit spel. Maar ben je wat minder verwend, of zoek je gewoon wat luchtig vermaak, dan kun je deze piepers met een gerust hart serveren.

Auteur: Drent & Roem
Uitgever: Jolly Dutch
Informatie: BGG
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar (Ik: 8+)
Speelduur: ong. 15 minuten