Spellenbunker, een veelbelovende nieuwe website

Een maand geleden is de nieuwe Nederlandstalige spellensite Spellenbunker online gegaan. Ik heb Mario Kerkhof, een van de mensen achter de website, een paar vragen gesteld. Hij was zo vriendelijk om uitgebreid te antwoorden. Ik stel Spellenbunker hier met plezier aan je voor.

Wanneer is de site online gegaan?

6 september 2020 is Spellenbunker gelanceerd. En dit hebben we zeker niet geruisloos voorbij laten gaan. De eerste acht dagen vierden we dit met het #spellenbunkerfestival. Iedere dag gaven we een of meerdere spellenpakketten weg, met in totaal bijna vijftig spellen. Dit deden we niet alleen, maar samen met zeventien uitgevers uit Nederland & België.

Waarom ben je een spellensite begonnen?

Spelletjes zijn al heel lang een hobby. Toen onze kinderen klein waren belandde de hobby een beetje in de ijskast, maar later zijn we weer steeds meer spelletjes gaan spelen en is de hobby echt uit de hand gelopen. Vrijwel ieder weekend spelen we spelletjes met vrienden en onze kinderen spelen ook steeds vaker mee. Allebei met een totaal andere smaak: de een houdt van expertspellen als Brass en Gaia Project en de ander weer meer van een potje Dixit of Splendor.

Maar ik dwaal af… Ik heb het idee voor een spellensite al heel lang. Er zijn in het Nederlands hele leuke sites met forums of met reviews, maar een site waarop je overzichtelijke en aantrekkelijke informatie over ieder spel kunt terugvinden was er nog niet. De plannen had ik dus al een tijdje. Ideeën hiervoor schreef ik steeds op en die veranderden in de loop van de tijd nogal eens. Maar aan tijd om de website ook echt te gaan bouwen ontbrak het me steeds. Tot er dit voorjaar ineens wat ruimte in m’n agenda ontstond; toen ben ik meteen aan de slag gegaan.

Wat is het doel van de site?

Spelletjesliefhebbers informeren en inspireren. Nieuwe spelers proberen te interesseren in spelletjes. We willen alle soorten spellen een kans geven, en alle verschillende type spelers informeren. We richten ons niet alleen op een breed publiek. Een spel dat voor de één een zesje is, is voor jou misschien wel een negen. Daarom geven we in onze reviews ook geen cijfer aan de spellen. Maar proberen we duidelijk te maken voor welk type speler dit spel een aanrader is.

Welke content bied je aan?

Alle informatie over bordspellen en kaartspellen – zoveel mogelijk details aangevuld met filmpjes van Youtube reviewers. En natuurlijk onze eigen reviews en unboxing/whatsinthebox filmpjes. Op dit moment hebben we 800 spellen op de site, en dit aantal groeit snel. Maar ook een pagina met meer dan 80 verschillende top-10 lijstjes: hier kun je per categorie of type spel zien wat de populairste spellen zijn.

We werken momenteel aan het compleet maken van het overzicht met alle spellenwinkels in Nederland en België. Verder hebben alle uitgevers, ontwerpers en spellenprijzen een eigen pagina. Ook is er een overzicht met spellen die verwacht worden en met de nieuwe releases. We proberen zo veel mogelijk nieuws over bijvoorbeeld beurzen en awards bij te houden en in het nieuwsoverzicht te plaatsen.

Welke doelgroepen heb je voor ogen?

Een hele brede doelgroep, van beginners tot de doorgewinterde expertspeler. Een vrij grote groep die we willen aanspreken zijn de mensen die nieuw zijn in de spellenwereld en die eens wat meer willen dan Monopoly of Uno, maar geen idee hebben waar te beginnen.

Verder natuurlijk de grote groep spelers van gezelschapsspellen. Die houden we op de hoogte van de nieuwste spellen en inspireren we met nieuwe ideeën. En als deze spelers toe zijn aan een uitdaging dan helpen we ze natuurlijk graag op weg naar de expertspellen.

Wie maakt/maken de site?

Ik (Mario Kerkhof) heb de site samen met mijn vrouw Hadassa gebouwd. Ik ben al jaren werkzaam als webdeveloper met mijn eigen bedrijf Codebunker, dus met dit project kon ik werk en hobby mooi combineren. Studio Maker heeft ons logo en de website ontworpen.

Maar we doen het natuurlijk niet alleen. Sinds kort hebben we een review collectief opgericht samen met verschillende vrienden waar we al heel lang spelletjes mee spelen. Deze reviewers hebben allemaal weer een andere smaak en voorkeur. Dus dat levert hele verschillende verhalen op. Het zou leuk zijn als bezoekers in de toekomst een favoriete reviewer hebben.

Werk je samen met winkels, uitgevers en/of clubs?

Met alle bekende uitgevers uit Nederland & België, en ook met een heleboel kleinere uitgevers werken we samen. Maar ook met een heleboel uitgevers uit de rest van de wereld hebben we contact. Door die samenwerkingen mogen wij leuke spellen testen en reviewen, en soms ook leuke win-acties doen op onze Social Media kanalen. En zo zijn er op dit moment spellen onderweg uit Rusland, Canada, Italië en nog veel meer.

We zijn momenteel bezig om het overzicht van spellenwinkels compleet te maken. We hebben al heel wat leuke gesprekken gehad met deze ondernemers. We zijn nu plannen aan het smeden hoe we deze spellenwinkels meer kunnen promoten en een veel prominentere plek kunnen geven op spellenbunker.nl. Dit gaan we de komende maanden verder uitwerken.

De clubs hebben een heel vervelend jaar i.v.m. Corona. Op dit moment hebben de spellenclubs nog geen plekje op de site, maar we denken er wel aan om ook de clubs te gaan toevoegen.

Ik dank Mario hartelijk voor zijn uitgebreide reactie. Neem zelf een kijkje op deze veelbelovende nieuwe spellensite, het is de moeite waard.

Meer informatie: