Amigo: najaar 2020

De Duitse uitgever Amigo heeft dit najaar de volgende spellen in petto. De meeste titels zijn al verkrijgbaar. Amigo zal deze spellen ook presenteren tijdens de online spellenbeurs SPIEL.digital. Ik verwacht dat een of meer van deze spellen t.z.t. ook bij 999 Games zullen opduiken.

Alexander Pfister’s dobbelspel Monster Expedition speelt zich af in dezelfde setting als Carnival of Monsters. Iedere speler krijgt drie draaibare bevoorradingskaartjes in de kleuren blauw, geel en groen. Midden op tafel ligt een wildernis met tien monsterkaarten, een trekstapel, een speelbord en dobbelstenen. De actieve speler kiest een bevoorradingskaart en neemt de dobbelstenen die bij het huidige voorraadniveau zijn afgebeeld. Na elke worp moet je alle stenen van één (nog niet eerder verzamelde) waarde apart leggen. Gooi je niets nieuws, dan moet je voor deze mislukte worp jouw beste verzamelde stenen afleggen. Met de overige stenen mag je op een of meer monsters in de kleur van de gekozen bevoorradingskaart jagen. Het vangen van monsters levert punten op en verbetert de dobbelwaarde van jouw bevoorradingskaart. Hoe meer monsters, des te beter. Veel monsters leveren ook nog eens speciale vaardigheden op. Na het verbruik van de trekstapel wint degene met de meeste winstpunten op de gevangen monsters.

Monster Expedition is geschikt voor 1-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ong. 30 minuten.

Bij Roberto Fraga’s Magnefix krijgt iedere speler een set vierkante magformers (magnetische bouwstenen) in vijf kleuren. De 55 opdrachtkaartjes worden geschud en als stapel midden op tafel gelegd. De bovenste kaart wordt omgedraaid. De spelers proberen zo snel mogelijk de afgebeelde configuratie na te bouwen met al hun magformers. Soms moet je hiervoor magformers afdekken. De snelste speler met een juiste configuratie krijgt de kaart. De speler met de meeste kaarten wint.

Magnefix is geschikt voor 2-4 spelers vanaf zes jaar en heeft een speelduur van ong. 15 minuten.

L.A.M.A. Party Edition is een gepimpte editie van Reiner Knizia’s kaartspel uit 2019. De basis is bekend: je kiest één van drie actiemogelijkheden: één kaart spelen, één kaart trekken of passen. De bovenste kaart van de aflegstapel bepaalt wat je mag afleggen: een kaart met dezelfde waarde of één hoger, een lama op een ‘6’ of op een andere lama of een ‘1’ op een lama. Zie mijn recensie voor meer details. Nieuw zijn de pluskaarten (waardoor je meteen een extra beurt krijgt), de roze lama (die je altijd mag uitspelen) en de roze chips met waarde 20.

L.A.M.A. Party Edition is geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ong. 20 minuten.

Uwe Rosenberg’s Bohnanza – das Duell is een luxe heruitgave van het in 2016 verschenen tweepersoonsspel voor bonentelers. In dit spel probeer je de tegenstander met ongewenste bonen op te zadelen en ondertussen jouw geheime opdrachten te vervullen.

Bohnanza – das Duell is geschikt voor twee spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ong. 45 minuten.

Uwe Rosenberg’s Excalibohn is een zelfstandig speelbare variant op Bohnanza. De basis is bekend. Na het planten van een of twee handkaarten volgt nu een toverfase, waarin je de speciale krachten van de zojuist geplante bonen kunt gebruiken. In deze fase kun je ook jouw toverkaart activeren, die mooie voordelen oplevert. Je begint het spel met één toverkaart, maar je kunt er meer bemachtigen.

Excalibohn is geschikt voor 3-5 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ong. 60 minuten.

Bij Martin Nedergaard Andersen’s kinderspel Polar Panic worden ronde tegels met dieren en vissers gedekt op tafel gelegd. De tegels worden een voor een omgedraaid. Wanneer je twee identieke zeedieren ontdekt, moet je snel je hand op een of beide tegels leggen. De eerste speler die dit doet, krijgt de tegel(s). Wanneer een ijsbeer of een visser opduikt, worden alle open tegels weer omgedraaid. De ijsbeer steelt een tegel van de speler die hem heeft omgedraaid. De speler met de meeste tegels wint.

Polar Panic is geschikt voor 2-6 spelers vanaf zes jaar en heeft een speelduur van ong. 15 minuten.

Rage is een nieuwe editie van deze Boerenbridgevariant uit 1985. Je speelt met 96 kaarten in 6 kleuren, met de waarden 0 t/m 15. Daarnaast bevat het spel 16 actiekaarten. De actiekaarten “+5” en “-5” geven plus- of minpunten aan de winnaar van een slag. De “joker” geldt als de hoogste kaart van een gekozen kleur. Met de “troefwissel” wordt meteen een nieuwe troefkleur gedraaid. De actiekaart “zonder troef” neutraliseert de troefkleur in de huidige slag. Het spel wordt gespeeld in tien rondes. In de eerste ronde speel je om tien slagen, elke volgende ronde daalt het aantal kaarten met één. Na het bepalen van de troefkleur bied je op het aantal slagen. Als je het geboden aantal haalt, krijg je tien pluspunten. Als je er naast zit, krijg je vijf minpunten. Iedere gewonnen slag levert 1 pluspunt op. De actiekaarten “+5” en “-5” geven jouw het afgebeelde aantal punten. Normaliter wint de hoogste troefkaart de slag, maar door de actiekaart “zonder troef” is dit niet zeker. Het is sowieso lastig om je spel te baseren op een sterke hand, want ook de actiekaart “troefwissel” gooit regelmatig roet in het eten. Onvoorspelbaarheid is troef.

Rage is geschikt voor 3-8 spelers vanaf tien jaar een heeft een speelduur van ong. 45 minuten.

Meer informatie: