Ticket to Ride: Amsterdam

De populariteit van Alan Moon’s treinenspel Ticket to Ride kent geen grenzen. Dit spel wordt zowel analoog als digitaal door miljoenen spelers uit tal van landen gespeeld. In de huidige crisis vind je dit spel in de hoogste regionen van de hitlijsten van spellenverkopers. Ook de varianten en uitbreidingen vliegen als warme broodjes over de toonbank. In 2018 kwam de uitgever Days of Wonder met Ticket to Ride: New York, een variant met een compacte en snelle versie van dit spelsysteem. Vorig jaar werd deze reeks voortgezet met Ticket to Ride: London, eind juli volgde Ticket to Ride: Amsterdam.

Dit nieuwe spel speelt zicht af in de Gouden Eeuw, een periode waarin Amsterdam een mondiaal handelscentrum was en een van de meest welvarende steden op aarde. De spelers racen tegen elkaar, deze keer met een kar, om de meest lucratieve routes te claimen, contractkaarten te vervullen en waardevolle handelsbonussen te verzamelen.

Tijdens je beurt voer je één van drie actiemogelijkheden uit. 1) Je mag twee transportkaarten trekken van de trekstapel of uit het open aanbod. Deze kaarten hebben dezelfde kleuren als de routes op het speelbord. Wanneer je een open joker kiest, mag je maar één kaart pakken. 2) Je mag een gekleurde route claimen door de desbetreffende hoeveelheid transportkaarten in deze kleur af te leggen (grijs mag met elke kleur worden geclaimd). Je plaatst jouw plastic karren op de geclaimde route. Je krijgt meteen de bijhorende winstpunten. Voor een route met een karsymbool krijg je ook nog één handelsbonuskaart. Deze kaarten leveren aan het einde van het spel extra punten op: de meeste punten voor de eerste plek enzovoort. 3) Je trekt twee contractkaarten, waarvan je er minstens één moet houden. Elk contract toont twee locaties en een puntenwaarde. Aan het einde van het spel scoor je deze punten voor elk vervuld contract, als je de afgebeelde locaties via een ononderbroken geclaimde route hebt verbonden. Je verliest punten voor niet vervulde contracten.

Het spel is voorbij wanneer een speler aan het einde van zijn beurt twee of minder karren bezit. Dan speelt iedereen nog één beurt, waarna de winstpunten worden geteld.

Ten slotte

Ik had al jaren geen pot Ticket to Ride meer gespeeld, tot deze variant onverwacht op mijn speeltafel landde. Amsterdam is mij goed bevallen. De basis van het spelsysteem is intact gebleven. Door de kleine kaart en de korte speelduur is het rustig opbouwen van mooie routes van de baan. Hier moet je vooral op snelheid en de korte termijn spelen. TtR-veteranen krijgen hier wellicht een beetje jeuk van, ik ben daarentegen gecharmeerd van het vlotte spelverloop. De meerderhedenstrijd om de handelsbonussen is een extra keuzemogelijkheid en zorgt voor meer interactie. Dit vind ik een leuke toevoeging.

Amsterdam is een geslaagde aanvulling op de rijke TtR-familie. Het spel is goed speelbaar met de aangegeven spelersaantallen. Mijn voorkeur gaat uit naar drie spelers.

Het spel wordt in meerdere talen uitgegeven door Days of Wonder, Asmodee distribueert de Nederlandstalige editie.

Auteur: Alan R. Moon
Uitgever: Days of Wonder
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ong. 10-15 minuten