Nominaties Nederlandse Spellenprijs 2020

Vandaag zijn de negen genomineerden van de Nederlandse Spellenprijs 2020 bekendgemaakt. De laatste jaren gebeurde dit op de najaarsbeurs van Ducosim, maar die is wegens covid-19 geannuleerd. Vanmorgen was een zaal in het Amersfoortse Denksportcentrum de perfecte plek voor een zeer geslaagde bijeenkomst met vertegenwoordigers van de Nederlandse Spellenprijs, uitgevers en pers. Het grote publiek kon de bekendmaking volgen via een live stream op het YouTubekanaal van de Nederlandse Spellenprijs.

vlak voor de aftrap

Zoals bekend is de prijs vanaf dit jaar verdeeld in drie categorieën: families, kenners en experts. “Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf acht jaar. Een kennerspel is geschikt voor een publiek vanaf ongeveer tien jaar dat een spel van anderhalf uur met wat meer spelregels weet te waarderen, waarbij het spel wel in een kwartier uit te leggen valt. Een expertspel is geschikt voor spelers met al wat meer speelervaring”.

De drie genomineerden voor de familieprijs

De Zoektocht naar El Dorado, ontworpen door Reiner Knizia en uitgegeven door 999 Games. Juryoordeel: met eenvoudige regels is een geweldig ontdekkingsspel ontstaan. Zo snel mogelijk naar El Dorado! Een deckbuilder met een race-element. Doordat je elkaar lekker in de weg kunt lopen, is er een goede portie interactie en spanning aanwezig.

Menara, ontworpen door Oliver Richtberg en uitgegeven door 999 Games. Juryoordeel: samen een tempel bouwen blijkt behoorlijk uitdagend te zijn, met vloeren in rare vormen en pilaren op vreemde plekken. Op het eerste gezicht lijkt het een puur behendigheidsspel: zorg dat je stabiel de lucht in bouwt. Slim pilaren uitwisselen met het kamp is echter essentieel.

Point Salad, ontworpen door Shawn Stankewich, Molly Johnson en Robert Melvin en uitgegeven door White Goblin Games. Juryoordeel: setjes verzamelen op talloze manieren. Eerst groentes verzamelen en daarna bijbehorende puntenrecepten scoren, of andersom? Of toch liever mixen? Houd in ieder geval in de gaten wat anderen nodig hebben!

Commentaar: Menara heb ik nog nooit op tafel gehad, de andere twee zijn mij goed bevallen. Mijn persoonlijke favoriet is El Dorado.

De drie genomineerden voor de kennersprijs

De Crew, ontworpen door Thomas Sing en uitgegeven door 999 Games. Juryoordeel: als slagenspel herkenbaar, met extra elementen. Coöperatief, zonder directe communicatie. Regelmatig spannend tot de laatste slag. De grote verscheidenheid aan missies garandeert zowel een grote herspeelbaarheid als variabele moeilijkheidsgraad. Waar was dit spel al die tijd?

De Taveernen van de Oude Stad, ontworpen door Wolfgang Warsch en uitgegeven door 999 Games. Juryoordeel: een prachtig uitgevoerd en heel thematisch spel. De twist dat je al de volgende ronde je aangeschafte kaarten krijgt, geeft deze deckbuilder wat meer controle. Het dobbelsteen-draften ondersteunt de fijne combinatie van geluk en tactiek.

Tiny Towns, ontworpen door Peter McPherson en uitgegeven door White Goblin Games. Juryoordeel: bedrieglijk eenvoudig. Je probeert efficiënt en vindingrijk bouwstenen te plaatsen op je (te) kleine stad, om er uiteindelijk gebouwen van te maken. Dat moet ook nog op elkaar afgestemd zijn, terwijl je medespelers je vaak aanleveren waar je niet op zit te wachten. Veel variatie in gebouwen zorgt voor eindeloos puzzelplezier.

Commentaar: deze heb ik alle drie in huis en met veel plezier op tafel gelegd. De Crew is mijn torenhoge favoriet, ik kan me geen andere winnaar voorstellen.

De drie genomineerden voor de expertprijs

Architecten van het Westelijk Koninkrijk, ontworpen door Shem Phillips en Sam Macdonald en uitgegeven door White Goblin Games. Juryoordeel: een workerplacement waar je eigen arbeiders elkaar kunnen versterken, maar het risico lopen door een concurrent opgepakt te worden, betekent volop interactie. De dynamiek van het reputatiespoor met de bijbehorende voor- en nadelen maakt er een prachtig en origineel geheel van.

Crown of Emara, ontworpen door Benjamin Schwer en uitgegeven door 999 Games. Juryoordeel: in dit uitdagende spel speel je letterlijk op twee borden tegelijkertijd en dient je aanhang ook nog hand in hand te gaan met huisvesting. Bij deze dubbele balanceeract wil je ook nog de anderen te snel af zijn om maximale opbrengsten te krijgen. Een echte hersenkraker.

Teotihuacan, ontworpen door Daniele Tascini en uitgegeven door Jumping Turtle Games. Juryoordeel: het innovatieve gebruik van de arbeiders die veel weghebben van dobbelstenen zorgt voor interactie en uitdagende keuzes. Goed plannen, zodat je arbeiders op het juiste moment de vele score- en ontwikkelingsmogelijkheden benutten, is essentieel in dit pittige, strategische spel.

Commentaar: mijn belangstelling voor spellenprijzen beperkt zich tot de meerwaarde als handvat voor de spelende consument. Daarom vind ik de vorige twee categorieën veel interessanter dan deze. Expertspelers hebben geen prijs nodig, die willen alleen maar bevestigd worden in hun eigen oordeel. De jury heeft drie waardige spellen genomineerd. Mijn favoriet van deze jaargang zit er niet bij, dat was The Magnificent.

Bekendmaking

De jury komt in oktober bijeen om de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs in de drie categorieën te bepalen. Deze winnaars worden in november bekendgemaakt en gehuldigd. Dit zal plaatsvinden tijdens een bijeenkomst met genodigden en ook weer integraal te volgen zijn via het YouTube-kanaal van de Nederlandse Spellenprijs.

Ten slotte

De mensen achter de prijs verdienen een compliment. Dit was een goed georganiseerde bijeenkomst met een prima uitstraling. En dit wordt alleen nog maar versterkt door het nadien beschikbaar komende videomateriaal. De Nederlandse Spellenprijs is goed bezig; ik kijk met vertrouwen uit naar november.

Bert van 999 Games

Johan van White Goblin Games

Eduard van 999 Games

Mathias en Tom van Jumping Turtle Games

Jonny van White Goblin Games

Meer informatie: