De Crew Kennerspiel des Jahres 2020

Het kaartspel De Crew is vanmorgen uitgeroepen tot het Duitse Kennerspiel des Jahres. Dit spel is ontworpen door Thomas Sing, geïllustreerd door Marco Armbruster en uitgegeven door Kosmos en 999 Games. De Crew is geschikt voor 2-5 spelers vanaf tien jaar.

De Crew is een coöperatief slagenspel, waarbij de spelers een reeks missies met steeds uitdagender opdrachten spelen. Er zijn in totaal vijftig missies. De basis is bekende kost voor ervaren kaartspelers, je moet kleur bekennen, de hoogste kaart in de juiste kleur wint de slag, de troef (raket) is net even wat beter. De uitdaging zit ‘m in de opdrachten, die bepalen dat bepaalde kaarten op een bepaalde manier gewonnen moeten worden. De uitdaging wordt vergroot omdat je maar zeer beperkt mag communiceren. Je mag namelijk niets vertellen over jouw kaarten. Communicatie mag alleen via een fiche waarmee je één keer per missie aangeeft wat jouw hoogste of laagste kaart van een kleur is, of dat je maar één kaart van die kleur hebt. Daartoe leg je een kaart open voor je op tafel en markeer je één van de drie genoemde opties. Deze kaart geldt overigens nog steeds als een handkaart. Een missie bestaat uit meerdere opdrachtkaartjes. De speler met de hoogste raket moet er eerst een kiezen, daarna volgt de rest. Je vervult een opdracht door een slag te winnen met de afgebeelde kaart erin. Later wordt het lastiger, omdat opdrachten in een bepaalde volgorde moeten worden behaald.

De andere genomineerden waren Der Kartograph van Jordy Adan (Pegasus Spiele) en The King’s Dilemma van Hjalmar Hach, Lorenzo Silva en Carlo Burelli (Horrible Guild, Heidelbär Games en 999 Games).

Meer informatie: