Geronimo komt met Pharaon

Geronimo kondigde vandaag de Nederlandstalige editie van het worker placement bordspel Pharaon aan. Dit spel wordt in augustus verwacht. De spelers zijn nazaten van de farao, die zich voorbereiden op de glorieuze doortocht naar het hiernamaals (lees: de meeste winstpunten proberen te verzamelen). Het spel valt op door zijn ronde speelbord met een actiewiel in het midden. De vijf districten op het bord vertegenwoordigen de actiemogelijkheden. Het spel duurt vijf rondes. In jouw beurt voer je één van de vijf acties uit. Hiermee verdien je de grondstoffen om in volgende beurten verder te kunnen en de winstpunten om het spel te winnen. Er zijn vijf soorten grondstoffen, met zilver als joker.

Het actiewiel geeft aan welke grondstof je moet betalen om toegang tot een district te krijgen. Daarna betaal je de kostprijs van de actie zelf. Bij een match kun je de grondstof waarmee je toegang kreeg er als korting van aftrekken. Zo’n match is dus interessant. Omdat het wiel elke ronde een slag wordt gedraaid, moet je anticiperen op de nieuwe situatie om het meeste uit jouw grondstoffen te halen. De hoeveelheid actievelden op het wiel is beperkt, ook iets om rekening mee te houden. Tijdig passen kan voordelig zijn, omdat je hiermee extra grondstoffen kunt verdienen zolang de anderen doorspelen.

In het offerdistrict verzamel je offerfiches, die goed zijn voor grondstoffen en winstpunten. In het adeldistrict bemachtig je een personage, met speciale vaardigheden en winstpunten. In het Nijldistrict verdien je (een pot vol) grondstoffen of stapjes op een winstpuntenspoor. In het ambachtsdistrict bemachtig je ambachtslieden, die goed zijn voor winstpunten en grondstoffen. In het grafdistrict lever je een bijdrage aan de bouw van de grafkamer, wat aan het einde winstpunten oplevert. Naast de hiervoor genoemde winstpunten kun je ook scoren door de wensen van de goden te vervullen. Het spel bevat speciale regels voor twee spelers en een solovariant.

Pharaon is ontworpen door Henri Pym en Sylas en geïllustreerd door Christine Alcouffe. Het spel is geschikt voor 1-5 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 60 minuten.

Meer informatie: