Rovers van de Noordzee

Rovers van de Noordzee is een worker placement bordspel over Vikingen. Het speelbord toont twee gebieden met een zee-engte ertussen. Aan de onderkant van het speelbord vind je een Vikingdorp, waar de spelers van alles en nog wat verzamelen om zich voor te bereiden op hun plunderingen. Aan de bovenkant van het speelbord vind je de havens, nederzettingen, kloosters en kastelen die jouw Vikingen gaan overvallen en plunderen. Deze externe locaties worden aan het begin van het spel voorzien van buit en enkele speelstukken (drie zwarte Vikingen op drie actievelden in het dorp, witte en grijze Vikingen op de externe locaties). De prachtig geïllustreerde speelkaarten vormen een gedekte trekstapel.

Je begint het spel met vijf speelkaarten, waarvan je er drie mag houden, jouw schipkaart, één zwarte Viking en twee munten. De speelkaarten kun je op twee manieren gebruiken. Je kunt een kaart afleggen om de afgebeelde actie uit te voeren, of je kunt een kaart tegen betaling aan jouw bemanning toevoegen. Deze bemanning is maximaal vijf kaarten groot. Je hebt de kracht van jouw bemanning nodig om externe locaties te plunderen.

De actieve speler heeft de keuze uit een beurt in het dorp of een overval op een externe locatie.

In het dorp voer je twee acties uit. Voor jouw eerste actie plaats je jouw Viking op een leeg actieveld, voor jouw tweede actie neem je een andere Viking van een ander bezet actieveld. In het dorp kun je nieuwe kaarten trekken, een kaart spelen om de afgebeelde actie uit te voeren, tegen betaling van het afgebeelde bedrag een kaart aan jouw bemanning toevoegen, buit offeren voor winstpunten of ten slotte munten, goud, proviand of stapjes op het krachtspoor verzamelen. Voor sommige acties heb je een bepaalde kleur Viking nodig. Deze kleur is soms ook bepalend voor de opbrengst van de actie.

In plaats van acties in het dorp kun je een externe locatie, waar nog buit beschikbaar is, overvallen. Daartoe moet je een werker van de gevraagde kleur plaatsen, moet jouw bemanning minimaal de afgebeelde omvang hebben en moet je de afgebeelde hoeveelheid proviand en goud inleveren. Jouw gevechtskracht wordt bepaald door een of twee dobbelsteenworp(en), de kracht (en soms de speciale eigenschappen) van jouw bemanning en jouw positie op het krachtspoor. Jouw gevechtskracht bepaalt hoeveel winstpunten je met de overval verdient. Ten slotte pak je een nieuwe Viking van de overvallen locatie en de daar aanwezige buit. Deze buit bestaat uit een combinatie van goud, ijzer, vee en doodshoofden. Voor elk doodshoofd moet je een bemanningslid naar Walhalla sturen en zet je een stapje op het Valkyriespoor. Goud, ijzer en vee kun je in het dorp onder meer omzetten in offerfiches.

Het spel is voorbij wanneer er nog maar één kasteel met buit is, of de zestien offertegels zijn verbruikt, of alle doodshoofden zijn geplunderd. Dan maakt de desbetreffende speler zijn beurt af, waarna iedereen nog één laatste beurt uitvoert. Bij de eindtelling krijg je extra winstpunten voor het Valkyrie- en het krachtspoor, jouw verdiende offertegels, voor de eigenschappen van sommige bemanningsleden en voor een deel van jouw buit.

Ten slotte

De basis van het spelsysteem is zalig simpel, je begint en je eindigt je beurt met één Viking. Het ‘speel één Viking, pak één Viking mechanisme zorgt – samen met het belang om de juiste kleur Viking op het juiste moment te bezitten – toch voor uitdagingen in de planning en daarmee ook voor interactie. De spelers zijn op zoek naar goede actiecombinaties, waardoor een gaatje in de optimale planning een medespeler kan vertragen. Het spel zorgt voor spanning, omdat je onder druk staat door enerzijds de behoefte om je goed voor te bereiden en anderzijds de drang om als eerste de mooiste buit binnen te halen. Ten slotte is het leuk om je kaarthand te managen, om de verschillende mogelijkheden van jouw kaarten optimaal te gebruiken.

de introductie op Speelwarden 2019

Rovers heeft een gelukselement, door het trekken van willekeurige kaarten en het dobbelen bij overvallen, maar dit doet voor mij niets af aan het speelplezier. Het spel functioneert naar behoren met de afgebeelde spelersaantallen. Bij een pot met drie spelers vind ik de balans tussen elkaar in de weg zitten en een beetje kunnen plannen optimaal.

Rovers is een vlot en elegant worker placement spel, dat ik van harte aanbeveel. Mijn enige vraagteken betreft de duurzame herspeelwaarde. Omdat je keer op keer hetzelfde dingetje binnen hetzelfde stramien doet, gaat de frisheid er relatief snel vanaf en raak je mogelijk vlugger dan je lief is uitgekeken op het spel.

Deze recensie is gebaseerd op de Engelstalige editie, daarom wijken de hier gebruikte termen mogelijk af van de Nederlandstalige spelregels. De Nederlandse uitgever van Rovers blinkt in het algemeen niet uit met zijn vertalingen, maar behalve een blunder op de schipkaartjes (‘buit’ moet zijn ‘provisie’) heb ik verder geen zicht op de kwaliteit van de Nederlandse Rovers.

In juli 2020 komt WGG met een uitbreiding voor Rovers. Deze bevat materiaal voor vijf en zes spelers (ik moet er niet aan denken!), twee modules (Taveerne en Opstand van de Jarls) en drie varianten (een soloversie, draften van startkaarten en Valkyriedobbelstenen).

Auteur: Shem Phillips
Uitgever: Garphill GamesWGG
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: ong. 60 minuten