Poule Poule

Dit geheugenspel draait om een gemeenschappelijke kaartstapel met vijftien eieren, tien kippen en tien vossen. De – elke ronde wisselende – spelleider draait één voor één de kaarten van de stapel open en legt ze op de aflegstapel. De andere spelers moeten de eieren tellen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, omdat elke kip één eerder gedraaid ei neutraliseert, terwijl elke vos een eerder gedraaide kip verjaagt. Wanneer je de hersenen op het kookpunt wilt brengen, kun allerlei extra kaarten en/of varianten toevoegen om het tellen van de eieren moeilijker te maken (variërend van zacht tot knalhard).

Zitten er volgens jou vijf of meer eieren in de stapel, dan sla je snel op tafel. Doe je dit als eerste, en word je niet uitgedaagd, dan verdien je één winstpunt. De tragere spelers krijgen niets. Word je wel uitgedaagd, dan wordt de stapel omgedraaid en worden de kaarten één voor één uitgespeeld. Na de verwerking van vossen, kippen en andere verstorende elementen resteert een aantal eieren. Zijn dit er vijf of meer, dan krijgt de snelle mepper alsnog zijn punt en verliezen alle uitdagers één punt. Zijn dit er minder dan vijf, dan krijgt de snelle mepper uiteraard niets en krijgen alle uitdagers één punt. Het spel is voorbij wanneer iemand drie punten heeft verzameld (bij een gelijke stand volgt een beslissingsronde).

Ten slotte

Poule Poule is een reteleuk geheugenspelletje, waarbij iedereen als een strakgespannen stresskip de eitjes zit te tellen om maar op tijd op tafel te kunnen meppen. En dan heb je als eerste gemept, ben je overtuigd van jouw telkunsten en blijkt uiteindelijk dat jouw ellendige medespelers weer eens beter hebben opgelet. Ja, leedvermaak levert hier een bijdrage aan het speelplezier.

Bij dit soort spellen is het natuurlijk altijd mogelijk dat de mentale vaardigheden van één van de spelers perfect passen bij het spelsysteem. Wanneer je dit ontdekt, kun je met deze spelersgroep maar beter wat anders spelen. Wanneer je een beetje aan elkaar bent gewaagd, is Poule Poule een prima uitsmijter van een gezellige speelavond.

Poule Poule is speelbaar met twee spelers (dan is er geen spelleider), maar ik zou het alleen met een voller kippenhok op tafel leggen.

Auteur: Bossart
Uitgever: HOT Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-8
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ong. 20 minuten