Point Salad

Point Salad is een kaartspel waarbij de spelers een lucratieve mix van groentes en scoremogelijkheden proberen te verzamelen. Er zijn 108 dubbelzijdige speelkaarten, achttien van elk van de zes groentesoorten. Met zes spelers gebruik je het complete deck, met minder spelers moet je bepaalde kaarten verwijderen. De ene kant van elke kaart toont een groentesoort, de andere kant een scoremogelijkheid (en een aanduiding van de groentesoort op de achterkant). Scoren kun je op allerlei manieren: plus- en minpunten voor de afgebeelde groentesoorten, punten voor bepaalde sets van groentekaarten, punten voor even/oneven aantallen, punten voor de meerderheid enzovoort. De kaarten worden aangeboden via drie trekstapels met de scorekant bovenop. Daaronder ligt de groentekraam met een aanbod van zes groentekaarten, twee onder elke stapel.

De actieve speler heeft de keuze uit twee acties: trek één scorekaart van een stapel of twee groentekaarten van de kraam. De getrokken kaart(en) leg je ongewijzigd voor je op tafel. Als bonusactie mag je eens per beurt een eigen scorekaart omdraaien naar zijn groentekant. Wanneer je groentekaarten hebt gepakt, vul je de markt aan met verse groente vanaf de bijpassende stapel(s). Door deze laatste handeling verdwijnen dus scorekaarten van de stapel(s), soms tot grote teleurstelling van je medespelers.

Het spel is voorbij wanneer de kaarten zijn verbruikt. Dan tellen de spelers de winstpunten die ze met hun scorekaarten hebben verdiend. Daarbij kunnen jouw groentekaarten via meerdere scorekaarten punten opleveren; aandacht voor combinaties kan geen kwaad.

Ten slotte

Point Salad speelt weg als een kleine, luchtige, frisse salade. In Duitsland noemen ze zoiets een Beilage. Op basis van een paar simpele regels heb je elke beurt wat te kiezen in jouw poging om een mooie score bij elkaar te harken. Zo nu en dan krijg je ook nog eens de kans om een paar puntjes voor jezelf te combineren met teleurstellend gekreun van een medespeler. Deze momentjes van interactie brengen de salade helemaal op smaak. Vergeet niet om een beetje op de rest te letten, want anders loop je het risico dat jouw verlepte collectie verbleekt onder de glans van andermans monsterscore.

Het spel functioneert met de aangegeven spelersaantallen. Met minder spelers heb je wat meer controle over het spelverloop. Point Salad werkt goed als tweepersoonsspel.

Deze recensie is gebaseerd op de Engelstalige editie van AEG. White Goblin Games heeft het spel in Nederland uitgebracht. Gezien de afwezigheid van spelregeltekst op de kaarten, en de beperkte omvang van de spelregels, heb ik goede hoop dat ze dit vertaalproject foutloos hebben uitgevoerd.

Auteurs: Johnson, Melvin & Stankewich
Uitgever: AEGWGG
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ong. 15 minuten