Spiel 2020 gaat niet door

Met een zwaar gemoed en grote spijt heeft de organisator van ’s werelds grootste spellenevenement Spiel vandaag gemeld dat Spiel 2020, gepland op 22 t/m 25 oktober, wegens de covid-19 crisis geen doorgang kan vinden. De volgende editie van ons geliefde internationale spellenfeest is verschoven naar 14 t/m 17 oktober 2021.

De organisator heeft de dynamische nationale en internationale ontwikkelingen rond covid-19 de afgelopen weken gevolgd en gewogen. Er is, ook in afstemming met de autoriteiten, serieus gekeken naar de (on)mogelijkheden van een editie in 2020. In combinatie met een hoge prioriteit voor de gezondheid van standhouders, bezoekers, gasten en medewerkers, is deze beurs dit jaar door overmacht feitelijk en technisch niet uitvoerbaar.

Ik vind dit een begrijpelijk en verstandig besluit. Ik wens het team achter Spiel veel sterkte. Deze mensen draaien dit prachtige evenement op basis van liefde voor de beurs en voor de mooie hobby die wij daar jaarlijks bedrijven. Dit doet ze ongetwijfeld pijn. Ik hoop dat ze voldoende vet op de botten hebben om deze commerciële tegenslag goed te doorstaan.

Ik verwacht dat een jaar zonder Spiel serieuze gevolgen zal hebben voor de spellenbranche. Voor veel uitgevers is deze beurs immers het commerciële hoogtepunt van het jaar. Niet alleen door de verkopen ter plaatse, maar ook voor het aanjagen van de olievlekwerking richting de feestdagen. Veel uitgevers hebben bij de fabriek de slots voor hun herfstproductie vermoedelijk al ingepland en moeten nu op zoek naar andere manieren om het publiek lekker te maken. Voor eenpitters en kleine uitgevers kan een jaar zonder Spiel zomaar de nekslag betekenen.

Meer informatie: