Genomineerden Spiel des Jahres 2020

De Jury Spiel des Jahres heeft vanmorgen de genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit de drie Duitse Spiele des Jahres van 2020 worden gekozen. Het Spiel des Jahres is commercieel gezien de belangrijkste spellenprijs ter wereld. De prijs wordt dit jaar voor de eenenveertigste keer uitgereikt. Anno 2020 zijn er drie hoofdprijzen. Het beste kinderspel wordt op maandag 15 juni uitgeroepen tot Kinderspiel des Jahres. Het beste familiespel wordt op maandag 20 juli uitgeroepen tot Spiel des Jahres. Het beste ‘expertspel’ wordt op dezelfde dag verheven tot Kennerspiel des Jahres.

De genomineerden voor het Spiel des Jahres 2020 zijn:

  • My City (Reiner Knizia / Kosmos)
  • Nova Luna (Uwe Rosenberg & Corné van Moorsel / Edition Spielwiese)
  • Pictures (Christian & Daniela Stöhr / PD Verlag)

Op de rode Empfehlungsliste staan dit jaar zes aanbevolen familiespellen: Color Brain, Der Fuchs aus dem Wald, Draftosaurus, Kitchen Rush, Little Town en Spicy.

De genomineerden voor het Kennerspiel des Jahres 2020 zijn:

  • Der Kartograph (Jordy Adan / Thunderworks Games)
  • Die Crew (Thomas Singh / Kosmos)
  • The Kings Dilemma (Lorenzo Silva, Hjalmar Hach & Carlo Burelli / Horrible Guild)

Op de grijze Empfehlungsliste staan dit jaar slechts drie aanbevolen spellen: Paladins of the West Kingdom, Res Arcana en Underwater Cities.

De genomineerden voor het Kinderspiel des Jahres 2020 zijn:

  • Foto Fish (Michael Kallauch / Logis)
  • Speedy Roll (Urtis Šulinskas / Piatnik)
  • Wir sind die Roboter (Reinhard Staupe / NSV)

Op de blauwe Empfehlungsliste staan dit jaar zeven aanbevolen kinderspellen: Go Slow!, Hans im Glück, Magic School, Puzzle Memo, Slide Quest, Zombie Kidz en Zoo Run.

Commentaar: van de negen genomineerden heb ik alleen Der Kartograph en Die Crew op tafel gehad. Die zijn mij beide goed bevallen, laatstgenoemde is met ruime voorsprong mijn persoonlijke favoriet, maar eerstgenoemde zou ook een mooie winnaar zijn. 999 Games staat er lekker voor met twee nominaties op de grijze lijst en – naar vandaag bleek – My City op de rode. De rode nominatie van Nova Luna is een mooi succes voor de Nederlandse co-auteur Corné van Moorsel. Ik zal voor hem en Uwe duimen. Ik vind het ten slotte onbegrijpelijk dat Watergate niet op zijn minst een grijze aanbeveling in de wacht wist te slepen.

Meer informatie: