Ticket to Ride doet Amsterdam aan

De populariteit van Alan Moon’s treinenspel Ticket to Ride kent geen grenzen. Dit spel wordt zowel analoog als digitaal door miljoenen spelers uit tal van landen gespeeld. In de huidige crisis vind je dit spel in de hoogste regionen van de hitlijsten van spellenverkopers. Ook de varianten en uitbreidingen vliegen als warme broodjes over de toonbank. In 2018 kwam de uitgever Days of Wonder met Ticket to Ride: New York, een variant met een compacte en snelle versie van dit spelsysteem. Vorig jaar werd deze reeks voortgezet met Ticket to Ride: London, eind juli volgt Ticket to Ride: Amsterdam. Dit nieuwe spel speelt zicht af in de Gouden Eeuw, een periode waarin Amsterdam een mondiaal handelscentrum was en een van de meest welvarende steden op aarde. De spelers racen tegen elkaar, deze keer met een kar, om de meest lucratieve routes te claimen, contractkaarten te vervullen en waardevolle handelswaren te verzamelen.

Tijdens je beurt voer je één van drie actiemogelijkheden uit. 1) Je mag twee transportkaarten trekken van de trekstapel of uit het open aanbod. Deze kaarten hebben dezelfde kleuren als de routes op het speelbord. Wanneer je een open joker kiest, mag je maar één kaart pakken. 2) Je mag een gekleurde route claimen door de desbetreffende hoeveelheid transportkaarten in deze kleur af te leggen (grijs mag met elke kleur worden geclaimd). Je plaatst jouw plastic karren op de geclaimde route. Je krijgt meteen de bijhorende winstpunten. Voor een route met een karsymbool krijg je ook nog een handelsbonuskaart. Deze kaarten leveren aan het einde van het spel extra punten op: de meeste punten voor de eerste plek enzovoort. 3) Je trekt twee contractkaarten, waarvan je er minstens één moet houden. Elk contract toont twee locaties en een puntenwaarde. Aan het einde van het spel scoor je deze punten voor elk vervuld contract, als je de afgebeelde locaties via een ononderbroken geclaimde route hebt verbonden. Je verliest punten voor niet vervulde contracten.

Ticket to Ride: Amsterdam is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 10-15 minuten.

Meer informatie: