Eitjes tellen met Poule Poule

HOT Games doet meer dan het distribueren van spellen van andere uitgevers, men geeft ook spellen onder de eigen merknaam uit. Onlangs verscheen een eigen versie van het kaartspel Poule Poule. Dit spel draait om een gemeenschappelijke kaartstapel met vijftien eieren, tien kippen en tien vossen. De – elke ronde wisselende – spelleider draait één voor één de kaarten van de stapel open en legt ze op de aflegstapel. De andere spelers moeten de eieren tellen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, omdat elke kip één eerder gedraaid ei neutraliseert, terwijl elke vos een eerder gedraaide kip verjaagt (een kindvriendelijke term voor opvreten). Wanneer je de hersenen op het kookpunt wilt brengen (variërend van zacht tot knalhard), kun allerlei extra kaarten en/of varianten toevoegen om het tellen van de eieren moeilijker te maken.

Liggen er volgens jou vijf of meer eieren, dan sla je snel op tafel. Doe je dit als eerste, en word je niet uitgedaagd, dan verdien je één winstpunt. De tragere spelers krijgen niets. Word je wel uitgedaagd, dan wordt de stapel omgedraaid en worden de kaarten één voor één uitgespeeld. Na de verwerking van vossen, kippen en andere verstorende elementen resteert een aantal eieren. Zijn dit er vijf of meer, dan krijgt de snelle mepper alsnog zijn punt en verliezen alle uitdagers één punt. Zijn dit er minder dan vijf, dan krijgt de snelle mepper uiteraard niets en krijgen alle uitdagers één punt. Het spel is voorbij wanneer iemand drie punten heeft verzameld (bij een gelijke stand volgt een beslissingsronde).

Poule Poule is een ontwerp van Charles Bossart met illustraties van Pauline Berdal. Het spel is geschikt voor 2-8 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Meer informatie: